U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Nieuws » Koele kikker Julia Jorritsma: 'Ik dacht eerlijk gezegd dat ik nog meer tijd had'

Terug naar overzicht

Koele kikker Julia Jorritsma: 'Ik dacht eerlijk gezegd dat ik nog meer tijd had'

7 september 2017 16:48:00


Jorritsma in actie in het met 20-11 gewonnen duel tegen Oekraïne (foto FIBA)

Dat Nederland in het 3x3 basketball een vooraanstaande positie inneemt, bleek afgelopen weekend maar weer eens. Tijdens de FIBA 3x3 Europe Cup U18 in Hongarije veroverden onze nationale jeugdselecties liefst twee medailles. De mannen pakten het zilver, de vrouwen het brons. Alle reden om nog even terug te blikken en na te genieten met een paar hoofdrolspelers in Debrecen. Eerst maar eens de vrouwen. We belden met Orange Angel Julia Jorritsma en coach Jeanine Tjin-A-Sioe.

Julia Joritsma hoeft niet lang na te denken over de vraag hoe zij het EK heeft ervaren. "Super vet! Hiermee hebben we het Europees Kampioenschap vijf tegen vijf in de zaal, waar we met de U18-ploeg toch wel teleurstellend elfde werden, flink goed gemaakt. Onze doelstelling was vooraf om bij de topdrie te komen. Maar of dat dan lukt, moet je natuurlijk maar afwachten, want we hadden in de voorbereiding maar twee keer in de EK-samenstelling kunnen trainen. Geweldig als het dan brons wordt."

Vijf tegen vijf of 3x3, Joritsma vindt het allebei even leuk. Het grote verschi is volgens haar de vrijheid in het veld. "Vooraf bespreken we met Jeanine, onze coach, wel een tactisch plan, maar ze laat veel aan ons zelf over als we aan het spelen zijn. Ik vind dat heerlijk. Een ander goot verschil is de sfeer bij zo'n 3x3 toernooi. Bij een EK in de zaal ben je vooral met je eigen team bezig, maar in 3x3 trekt iedereen met elkaar op en is het veel meer een grote community."

Over haar buzzerbeater tegen Polen in de groepsfase, zegt Jorritsma: "Of ik een koele kikker ben? Dat weet ik niet hoor. Noor Driessen ging naar de ring en zag mij vrij staan. Ik dacht eerlijk gezegd dat ik nog meer tijd had. Toen ik schoot zag ik vanuit mijn ooghoeken dat er nog maar een seconde was te spelen. Het voelde wel meteen goed toen de bal uit mijn handen vertrok."

Coach Jeanine Tjin-A-Sioe is trots op haar team. "Het was een nieuwe groep, waarvan Evelien Lutje Schipholt als enige nog niet op dit niveau 3x3 had gespeeld. Maar ze kennen elkaar natuurlijk uit de nationale selectie in de zaal. Toch is 3x3 een heel ander spelletje, fysieker, je moet het echt met z'n vieren doen. Als er even eentje niet thuis geeft, wordt het niets. Ze zijn in het toernooi gegroeid. Op de halve finale tegen Hongarije na hebben ze alle duels goed gespeeld. Hongarije trad aan in exact dezelfde samenstelling als bij het WK eerder dit jaar in China. Dat is een ingespeelde ploeg. En atletisch. Maar dat laatste kun je van ons ook zeggen. We hadden een goede balans met twee speelsters die van buiten konden spelen en twee binnenin met postmoves. Bij het WK kwamen we een punt tekort voor de knock-outfase, maar bij dit EK lukte het wel. Deze medaille is weer een mooie stap in onze 3x3 ontwikkeling. Het volgende doel is de Jeugd Olympische Spelen volgend jaar. Vier jaar geleden wonnen de meiden in China zilver. Het zou mooi zijn als we daar weer naar toe kunnen met een 3x3 team."

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF