U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Nieuws » Wierd Goedee: 'We waren na die geweldige halve finale leeg gespeeld'

Terug naar overzicht

Wierd Goedee: 'We waren na die geweldige halve finale leeg gespeeld'

8 september 2017 20:03:00

Dat Nederland in het 3x3 basketball een vooraanstaande positie inneemt, bleek afgelopen weekend maar weer eens. Tijdens de FIBA 3x3 Europe Cup U18 in Hongarije veroverden onze nationale jeugdselecties liefst twee medailles. De mannen pakten het zilver, de vrouwen het brons. Alle reden om nog even terug te blikken en na te genieten met een paar hoofdrolspelers in Debrecen. Gisteren waren de vrouwen aan de beurt, vandaag spreken we Wierd Goedee, de coach van de mannen.

Voormalig (zaal)international en eredvisiespeler Goedee staat in het dagelijks leven aan het hoofd van de jeugdopleiding van de Amsterdamse club Apollo. Eerder dit jaar haalde hij met de Orange Lions U18 al zilver bij de FIBA 3x3 World Cup U18 in China en coachte hij de nationale U18-selectie vijf tegen vijf naar een mooie zesde plaats bij het EK in Estland. Met drie spelers van dat team - Jacco Fritz, Bart van Schaik en Maik Brouwer - aangevuld met Malevy Leons slaagde Goedee erin het succes van het WK te herhalen: weer zilver.

"Natuurlijk was ik teleurgesteld na afloop van de verloren finale", blikt Goedee terug. "Maar als die emotie weg is en je kijkt rustig terug, denk ik dat we tegen Frankrijk in de halve finale alles hadden gegeven en leeg waren gespeeld. Dat hoge niveau hebben we tegen België in de finale niet meer kunnen halen. De energie was op. In de groepsfase wonnen we van de Belgen, maar toen hebben we ze met ons gameplan overrompeld. In de finale kwamen we de afspraken niet voldoende na. Het was niet goed genoeg."


Bart van Schaik legt in de finale tegen België aan voor een schot (foto FIBA).

Van een afstandje lijkt het misschien dat 3x3 spelers soms maar wat doen op het veld, maar dat wil Goedee toch graag even ontzenuwen. "Basketball is basketball. Ook in 3x3 heb je een snelle transitie van verdediging naar aanval en andersom. Het is snel, intensief, fysieker dan in de zaal. Wat wij met dit team proberen te doen is minder keuzemomenten creëren. We werken met zes tactische afspraken, twee bij een verdedigende 'clear', als we de bal kwijt zijn, en vier bij een aanvallende clear, als we de bal hebben. Vaak komt het op de laatste drie minuten aan, als iedereen steeds vermoeider wordt. Je wilt dan dat de spelers zo min mogelijk hoeven na te denken en weten wat ze moeten doen. Bij een clear uit een pass bijvoorbeeld spelen we standaard een post-up. Bij een clear uit de dribbel wordt er gesneden. Ze probeer je toch structuur aan te brengen, zodat ze nog meer in het moment kunnen spelen. In de voorbereiding hebben onze jongens met de senioren kunnen trainen en sparren, daar hebben ze veel aan gehad. Fysieke tegenstand, tips van de kenners, misschien hadden we in dat opzicht wel een streepje voor op andere landen."

Goedee gelooft heilig dat het traditionele basketball en 3x3 veel aan elkaar hebben. "Ik zie 3x3 niet als iets heel anders. Basketball is basketball, ook bij 3x3 moet je snel omschakelen. Een snelle clear is eigenlijk een fastbreak. Ik denk ze elkaar enorm kunnen versterken. Eigenlijk kun je nu net hele jaar door basketballen. In de winter vijf tegen vijf in de zaal en in de zomer 3x3; hoe mooi is dat niet voor jongens zoals in onze ploeg!?"

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF