U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Nieuws » Bas Rozendaal blikt terug op 3x3 seizoen met twee gezichten

Terug naar overzicht

Bas Rozendaal blikt terug op 3x3 seizoen met twee gezichten

22 september 2017 16:27:00

Ze  noemen hem in het 3x3 circuit The Mountain. Hij is namelijk lang. Twee meter en twaalf centimeter om precies te zijn. Ze noemen hem ook Clark Kent. En verdomd, hij lijkt inderdaad op het alter ego van Superman. Maar dan zonder bril.

We hebben het over Bas Rozendaal, sinds het Wereldkampioenschap in 2016 een vaste waarde in de nationale 3x3 selectie bij de mannen. In het Chinese Guangzhou was hij toen de vervanger van Matthew van Tongeren en sindsdien heeft Rozendaal alles met de Orange Lions 3x3 gespeeld. Op de Nederlandse ranking staat hij tweede achter Jesper Jobse.

Wie het spelersprofiel van de 31-jarige Rozendaal op de site van FIBA bekijkt, telt alleen al dit jaar dertien toernooien waar hij aan mee heeft gedaan als speler van de Orange Lions of van Team Amsterdam PM Inox, zoals ze zich met steun van het staalbedrijf Paul Meijering op de internationale Tour noemen. Het seizoen begon op 20 mei met de Streetball Masters in Breda, meteen na het einde van de NBB Finals in de Promotiedivisie, en eindigde op 10 september in Taiwan met de Taipei 3x3 City Challenger. Eigenlijk startte hun 3x3 seizoen al tijdens het Ziggo Sport All Star Gala op 19 februari in Leiden, waar ze een demonstratie speelden tegen spelers uit de Dutch Basketball League en het Nederlands team. En wonnen! Samen met teamgenoot Jobse speelde Rozendaal dit jaar alle toernooien.

Vijf medailles
2017 werd het meest succesvolle jaar ooit voor het Nederlandse 3x3 basketball. Rozendaal en co zetten half juni de toon door zilver te winnen bij het Wereldkampioenschap in Frankrijk (foto), een prestatie die niet onopgemerkt bleef en door de media massaal werd opgepikt. Twee weken later was het alweer raak met zilver voor hun jongere collega’s bij het WK U18 in China. En weer een week later volgde brons voor de Orange Angels bij het Europees Kampioenschap op het Museumplein in Amsterdam, de eerste medaille ooit voor een valide seniorenteam bij de vrouwen. Live uitgezonden bij Ziggo Sport! Als slagroom op de Nederlandse 3x3 taart verlieten begin september de U18-selecties het EK in Hongarije met zilver (mannen) en brons (vrouwen) op zak. Vijf medailles in één jaar en 3x3 basketball in Nederland op de kaart gezet, voor zover dat nog niet het geval was.

Rozendaal was koud terug uit Taiwan of de eerste training in de zaal stond alweer voor de deur bij zijn nieuwe club Solar systemen-Grasshoppers, waar hij samen speelt met Jesper Jobse, Joey Schelvis en Sjoerd van Vilsteren. De Promotiedivisonist uit Katwijk geeft Rozendaal en zijn mede-internationals alle ruimte om hun 3x3 aspiraties te combineren met competitie spelen in de zaal. Terwijl de eerste wedstrijd er inmiddels op zit ('het is even weer wennen dat je veel minder ruimte hebt. Als ik twee keer dribbel. staat de bucket vol'), neemt Rozendaal nog even de tijd om terug te blikken op het succesvolle 2017. Hij ziet een jaar met twee gezichten. “Het eerste gezicht is er eentje met een grote glimlach vanwege alle medailles die we hebben gewonnen als land op de grote toernooien. Dat heeft enorm veel plezier en energie opgeleverd voor iedereen die in 3x3 bezig is. Ons zilver op het WK, het brons van de vrouwen op het EK en ook in de leeftijdsklasse U18 zitten we in de lift, getuige de drie medailles die daar zijn behaald. Onze jeugdteams horen nu al bij de top en hebben misschien wel een voorsprong op andere landen.”

Kritisch
Maar Rozendaal is ook kritisch over zijn eigen team. “Dat is het andere gezicht, met de mondhoeken een beetje naar beneden. Met het Nederlands team en Team Amsterdam hebben we na het zilver op het WK dat niveau de rest van de zomer niet meer gehaald. Je wilt in het profcircuit meer dan één World Tour spelen zoals wij hebben gedaan. Je wilt voorbij de poulefase komen. Je hoopt dat je na dat zilver de volgende stap in het proces zet, dat je leert om te winnen, dat je snapt wat daar voor nodig is. Wat we op het WK konden, wilden we elke keer laten zien. Maar dat is niet gelukt."

Telkens kwamen ze op de beslissende momenten net tekort, constateert Rozendaal. "Bij de Challenger in Taiwan liepen we op vier gescoorde punten te weinig de derde plek mis, die recht gaf op een ticket voor de World Tour en drieduizend dollar prijzengeld. Een ander voorbeeld: bij de Challenger in Boekarest verliezen we de ene dag kansloos met 21-5 van de Letten die goud pakten op het EK. Een dag later staan we met drie seconden te spelen nog voor tegen Novi Sad uit Servië, de beste ploeg ter wereld. Zo groot was het niveauverschil in één dag. Het zit er wel in, maar het is nog niet constant genoeg. Ik blijf zitten met het gevoel dat we niet beter zijn geworden in de loop van de zomer. Dat moet ons doel voor 2018 worden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we wel constant worden? Hoe kunnen we die stap zetten? We hadden ons meer willen laten zien in het profcircuit. Dat moet dan volgend jaar maar gebeuren.”

Enorme stap
Maar Rozendaal wil de pret van het mooie 3x3 jaar niet bederven. “Nee joh, 3x3 heeft in Nederland een enorme stap gezet afgelopen jaar. Deze week is bekend geworden dat de winter- en zomertour van Streeball Masters worden samengevoegd tot één tour, de grootste van Europa. Belangrijk want nu kun je op elk toernooi veel punten pakken voor de ranking. Daarnaast is het goed om te zien dat de jeugd er flink mee bezig is. De U18-selectie heeft in aanloop naar het EK in The Sportbox in Utrecht met ons meegetraind. Dat zijn jongens die fysiek spelen, soms zelfs vervelend, daar hebben we het best moeilijk tegen. Ze hebben het heel goed gedaan op het EK en alleen in de finale van de fysiek sterkere Belgen verloren. Ik merk dat in die leeftijdsgroep de 3x3 cultuur begint te groeien. Daar ben ik blij mee. De meesten van ons lopen tegen de dertig of zijn er al voorbij. In de groep na ons, het gat richting U23, heb je jongens als Matthew van Tongeren en Dimeo van der Horst. Maar ik hoop dat er richting Tokyo 2020 nog anderen instappen. De breedtesport staat goed met de Streetball Masters Tour, maar in de top moeten we het sterker en scherper zien te krijgen. Wij zijn de pioniers, maar je wilt anderen ook iets van je sport meegeven, iets achterlaten.”

Check ook het profiel dat de FIBA heeft gemaak van het kleine grote 3x3 land Nederland (met quotes van Bas Rozendaal)

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF