U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Nieuws » Nederland weer met twee teams naar FIBA 3x3 World Cup

Terug naar overzicht

Nederland weer met twee teams naar FIBA 3x3 World Cup

1 december 2017 18:49:15

Nederland is weer met twee teams vertegenwoordigd bij de FIBA 3x3 World Cup die in 2018 op de Filipijnen wordt gehouden. Dat heeft de Nederlandse Basketball Bond te danken aan de hoge FIBA ranking van de Nederlandse 3x3 mannen en vrouwen. Nederland is samen met basketbalgrootmacht Rusland het enige land dat tot nu toe aan alle edities van het Wereldkampioenschap 3x3 basketball (2014, 2016, 2017 en 2018) heeft meegedaan met zowel de mannen als de vrouwen.

De vijfde editie van de FIBA 3x3 World Cup vindt volgend jaar plaats in de Filipijnse hoofdstad Manilla, van 8 t/m 12 juni. In 2019 is het Amsterdamse Museumplein het decor voor de wereldtitelstrijd. Een jaar later, in 2020, staat 3x3 basketball voor het eerst op het programma bij de Olympische Spelen in Tokyo.

Overigens werd er in 2012 ook al een WK 3x3 gehouden, maar dat toernooi was destijds een pilot, waarbij landen werden uitgenodigd op basis van de FIBA-ranking in het vijf-tegen-vijf basketball. Nederland deed toen alleen mee met de vrouwen.

Bij de FIBA 3x3 World Cup dit jaar in Frankrijk leverden de Orange Lions een historische prestatie. De Nederlandse mannen onder leiding van bondscoach Brian Benjamin veroverden in Nantes het zilver (foto). Alleen Servië was de Lions de baas. De Orange Angels grepen net naast het brons, maar slaagden daar een paar weken later in eigen land bij de FIBA 3x3 Europe Cup wel in. Die bronzen plakken waren de eerste medailles ooit voor een (valide) senioren ploeg bij de vrouwen op een groot internationaal toernooi.

Dat de NBB zowel de Orange Lions als de Orange Angels naar Manilla mag afvaardigen, bevestigt de toonaangevende positie die Nederland in het 3x3 basketball inneemt. Hun hoge rankings hebben de Nederlandse mannen en vrouwen ook te danken aan de druk bezochte Streetball Masters, die inmiddels is uitgegroeid tot de grootste 3x3 tour van Europa.

Hakim Salem, bondscoach van de Orange Angels: “Het is mooi dat we als relatief klein land weer met twee teams naar het WK mogen. Wat de Orange Angels betreft timmeren we de laatste jaren aan de weg en hebben stappen gezet die tot de vierde plek op de wereldranglijst hebben geleid. Ik ben blij met het commitment van de speelsters en de stijging op de ranking. 3x3 is een dynamisch spel dat ons wel ligt.”

Brian Benjamin, bondscoach van de Orange Lions: “’Knap dat we voor de vierde keer op rij van de partij zijn in gezelschap van grote basketballanden als Servië, Slovenië en Rusland. Het begint bijna gewoon te worden, dat we standaard bij het WK zijn. Wat natuurlijk helemaal niet gewoon is in sport, kijk maar naar onze voetballers. Het is het resultaat van structureel werken aan de ontwikkeling van 3x3 basketball in Nederland. Daarbij speelt ook de Streetball Masters Tour een belangrijke rol, want dat is de plek waar veel basketballers kennis maken met 3x3.”

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF