U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Streetball Masters 2019 » Vrouwen Competities 3x3

Vrouwen competities 3x3

Road to Tokyo via Streetball Masters
De Nederlandse Basketball Bond heeft vanaf het eerste uur de kracht en mogelijkheden van 3x3 basketball herkend. Tien jaar geleden werd de Streetball Masters Tour gelanceerd, die inmiddels is uitgegroeid tot de grootste 3x3 tour van Europa. Niets voor niets kreeg de NBB in 2015 een FIBA award voor de meeste actieve federatie ter wereld op het gebied van 3x3 basketball.

Het succes van de Streetball Masters is een van de belangrijkste pijlers onder de kansen van onze nationale 3x3 selecties om in 2020 mee te doen in Tokyo. Daar halen de meeste spelers en speelsters uit de Nederlandse top honderd hun punten. Hoe meer spelers aan de Tour meedoen, hoe meer punten als land worden verdiend. De Mannen Elite categorie van Streetball Masters heeft daarbij ook nog eens de hoogste status binnen het FIBA systeem voor nationale toernooien. 

Hoe jij bijdraagt aan de Road to Tokyo!
De deelnemers van Streetball Masters Tour leveren  een belangrijke bijdrage in de toegang tot het FIBA 3x3 Pro Circuit (Challengers en World Tours), waar goede prestaties nog meer punten voor Nederland opleveren.

Door jouw deelname verzamelen we als land punten voor de federation ranking. Hoe meer deelnemers, teams en volle categorieën hoe meer punten je kan verdienen als individu maar ook als land

Bij  de vrouwen is de Streetball Masters Tour nog bepalender voor de Nederlandse kansen om in Tokyo mee te doen in het 3x3 toernooi. Omdat er internationaal veel minder voor vrouwen wordt georganiseerd, ligt het zwaartepunt voor het verzamelen van punten met name in Nederland.

De categorieën binnen de Tour die het meest relevant zijn voor de Road to Tokyo zijn dan ook in 2019 ‘gerestyled’ om het zo interessant mogelijk te maken voor deelnemers. 

Op weg naar Tokyo – Elke punt telt!
 Hieronder een uitleg per aangepaste competitie. We hebben de laagdrempeligheid proberen te behouden waar het kan, maar ook de uitdaging verhoogd voor de ‘die hards’ onder ons.

Women’s 3x3 League

De Women’s 3x3 League is de professionele league voor vrouwen en wordt tijdens Streetball Masters georganiseerd. Deze categorie is voor elk team dat op het hoogste niveau wil acteren. In deze poule ga je volop de uitdaging aan. Het totale prijzengeld is bijna € 5.000.

Regels:

 • Je kan alleen deelnemen op basis van een uitnodiging
 • Als je in aanmerking wilt komen voor een uitnodiging, meld je team dan aan via streetballmasters@basketball.nl en geef aan waarom je deel wilt nemen aan de Women’s 3x3 League
 • Als je een officiële uitnodiging ontvangt, hoef je geen inschrijfgeld te betalen. Spelers moeten zelf hun teams samenstellen en dienen de gehele competitie onder dezelfde teamnaam spelen.
 • Teams bestaan uit maximaal 6 spelers. Per toernooi meld je er 3 of 4 aan.
 • Een team heeft pas recht op prijzengeld als dat team aan minimaal 6 toernooien van de Women’s 3x3 League heeft deelgenomen. De finale telt als 1 van die 6 toernooien.
 • Prijzengeld wordt aan het einde van de tour uitgekeerd
 • Tijdens de League verzamelt elk team toernooipunten op basis van de eindstand van de voorronde, conform de FIBA3x3 richtlijnen.

Tournament standings

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

#12

#13

#14

#15

#16

Tournament points

100

80

70

60

50

45

40

35

20

18

16

14

12

11

10

9

 

 • De top 12 na de laatste voorronde krijgen een uitnodiging voor de finale
 • Het is verplicht om met rugnummer te spelen
 • Een team dat een uitnodiging accepteert voor de Women’s 3x3 League, mag alleen buiten mededinging deelnemen aan de Vrouwen 18+ categorie van Streetball Masters.
 • eam dat een uitnodiging accepteert voor de Women’s 3x3 League, mag alleen buiten mededinging deelnemen aan de Vrouwen 18+ categorie van Streetball Masters.
 • Een team dat een uitnodiging accepteert voor de Women’s 3x3 League, mag alleen buiten mededinging deelnemen aan de Vrouwen 18+ categorie van Streetball Masters.
 • Als er in het teamroster van 6, twee of meer speelsters niet de Nederlandse nationaliteit hebben, wordt dat team gezien als een ‘international team’. 
 • Internationale teams mogen, indien ze een uitnodiging krijgen, deelnemen aan de League, maar komen niet in aanmerking voor de finale.
 • In tegenstelling tot Nederlandse team betalen internationale teams wel inschrijfgeld 

Prijzengeld:                                          
Voorronde
#1:€ 250 
#2:€ 100 
 
Finale
#1:€ 1.000   
#2:€ 500 
#3:€ 250 

Vrouwen 18+

De Vrouwen U23 en 23+ zijn samengevoegd tot één Vrouwen 18+ categorie, zodat  we goed gevulde toernooien krijgen. Vrouwenteams die in de Women’s 3x3 League spelen en in de Vrouwen 18+ deelnemen, doen buiten mededinging voor het prijzengeld mee. Dit geldt ook voor teams die onder de vlag van het Nederlands Team deelnemen.

Regels:

 • Open inschrijving via play.fiba3x3.com
 • Inschrijfgeld voor deelname is €45 per toernooi
 • Een team heeft direct recht op prijzengeld wanneer het een toernooi wint
 • Prijzengeld wordt aan het einde van de tour uitgekeerd.
 • Als een team minimaal 9 toernooien heeft gespeeld, krijgt dat team het inschrijfgeld van maximaal 9 toernooien terug. De finale telt als een van die 9 toernooien.
 • Een team komt op deze manieren in aanmerking voor de finale door:
  1. Het winnen van een van de toernooien in  Amsterdam, Utrecht, Rotterdam of Den Haag
  2. Het spelen van 3 toernooien of meer, met dezelfde teamnaam en met een maximale rotatie van 6 speelsters
  3. Het ontvangen van een wild card van de organisatie. Hierbij wordt gekeken naar het aantal gespeelde toernooien en de ranking.

Prijzengeld:
Voorronde Amsterdam, Utrecht, Rotterdam & Den Haag

#1 : € 200  
#2 : € 75 
 
Overige Voorronden
 #1:€ 100 
 #2:€ 50 
 
Finale
#1: € 500 + Antwerpen* 
#2: € 250 
#3: € 100 

De kampioen mag gratis deelnemen aan de 3x3 Masters in Antwerpen op 27 juli, inclusief overnachting.

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF