U bevindt zich hier: Competitie » Eredivisie » Women's Basketball League » Carla de Liefde Trofee

Eerbetoon aan een geweldige basketballster

De nationale beker bij de vrouwen heet sinds 2010 de Carla de Liefde Trofee. Het verbinden van haar naam aan de trofee voor de bekerwinnaar is een volkomen terecht eerbetoon aan een van de beste basketballsters die er op de Nederlandse velden te bewonderen is geweest. De Liefde werd nationaal en internationaal geroemd om haar techniek, atletisch vermogen, snelheid, leiderschap, spelinzicht en een nooit verzakende inzet.

De in 2006 op 56-jarige leeftijd overleden Carla de Liefde, in het dagelijks leven lerares lichamelijke opvoeding, speelde haar hele leven bij de club waar ze op 14-jarige leeftijd als basketballster begon: BOB in Oud-Beijerland. Bij die club, die 19 jaar lang in de eredivisie uitkwam, debuteerde Carla al als 16-jarige in het eerste damesteam. Met BOB werd ze landskampioen en stond ze in de halve finale van de Europa Cup.

Carla de Liefde kwam maar liefst 185 keer uit voor het Nederlands team. Daarmee staat ze op de lijst van recordinternationals op de tweede plaats achter Anita Blangé. Na haar sportieve carrière ging ze aan de slag als lerares lichamelijke oefenening in het voortgezet onderwijs. Ze werkte 25 jaar lang bij een rijksscholengemeenschap in Oud-Beijerland. In die Zuid-Hollandse plaats werd twee jaar geleden een nieuwe sporthal naar haar vernoemd. Bij die gelegenheid noemde de huidige bondscoach Meindert van Veen Carla de Liefde “een uitstekende basketballster, waar Nederland trots op was en eigenlijk altijd zou moeten blijven”.

Klik hier voor een overzicht van alle bekerwinnaars.

2018: Solar Systemen Grasshoppers

2017: Lekdetec.nl

2016: Lekdetec.nl

2015: Lintex Binnenland

2014: Binnenland/Rotterdam pakt de beker

In een aantrekkelijke finale heeft Binnenland/Rotterdam de Carla de Liefde Trofee veroverd. De ploeg van Joost van Rangelrooij was in de Arcushal in Wijchen met 78-66 te sterk voor Lekdetec.nl in de vrouwenfinale van de Lotto NBB Bekerfinales. Beide clubs maakten er in een prima ambiance een mooie wedstrijd van. Lees meer...

2013: Carla de Liefde Trofee voor ProBuild Lions

De basketbalsters van Probild Lions hebben de Carla de LiefdeTrofee gewonnen. De regerend landskampioen was  in de vrouwenfinale van het NBB Bekertoernooi met 69-62 te sterk voor Challenge Sports/Binnenland.Rotterdam, dat bij rust nog met 30-24 voor stond. Het is de vijfde keer ProBuild de beker verovert. Eerder gebeurde dat ook al in 2006, 2008, 2009 en 2010.

2012: Lekdetec.nl pakt Carla de Liefde Trofee

De uitsmijter van de tweede dag van het bekerweekeinde werd een heerlijke pot basketball. ProBuild Lions en Lekdetec.nl bestreden elkaar te vuur en te zwaard met uiteindelijk de ploeg uit Bemmel als de terechte winnaar van de Carla de Liefde Trofee: 62-57.

2011: dubbel voor Leiderdorp

De Carla de Liefde Trofee ging in 2011 naar Wereldtickets.nl Leiderdorp, dat ook landskampioen werd en daarmee de felbegeerde ‘dubbel’ binnenhaalde. Door ProBuild Lions met 76-59 te verslaan, zorgde Leiderdorp ervoor dat de beker niet voor het vierde jaar op rij in Landsmeer belandde.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF