U bevindt zich hier: Competitie » Uitslagen, programma en stand » Nieuws » Donar en ZZ Leiden strijden om eerste prijs van het seizoen

Terug naar overzicht

Donar en ZZ Leiden strijden om eerste prijs van het seizoen

5 oktober 2018 15:03:02

Traditioneel wordt het nieuwe seizoen in de Dutch Basketball League geopend met de strijd om de Supercup. In Groningen staan Donar en Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag om 19.30 uur in de Martiniplaza voor de derde keer in de historie van de Supercup tegenover elkaar.

De Supercup stond in 2011 voor het eerst op het programma. De landskampioen neemt het op tegen de winnaar van het NBB Bekertoernooi; of de verliezend bekerfinalist wanneer de bekerwinnaar ook landskampioen is geworden.

De allereerste editie vond plaats in Utrecht. Ook toen stonden Zorg en Zekerheid Leiden en Donar tegenover elkaar. De Leidse ploeg won deze tweestrijd met 66-60. Dit was de enige keer dat het evenement op neutraal terrein werd afgewerkt. Na 2011 trad de landskampioen als gastheer op.

In 2012 werd er dus bij landskampioen EiffelTowers Den Bosch gespeeld. Bekerwinnaar Zorg en Zekerheid Leiden nam de grote beker mee terug naar huis door de finale met 57-67 te winnen.

Een jaar later, in 2013, waren de rollen omgedraaid. Landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden kreeg in eigen huis klop van SPM Shoeters Den Bosch: 47-68. De Leidse ploeg kwalificeerde zich ook voor de vierde editie in 2014 van de Supercup, al was het dan als verliezend bekerfinalist. Landskampioen Donar was in Groningen echter de sterkste: 78-67.

In 2015 en 2016 stonden Donar en Den Bosch in de eindstrijd. In 2015 zegevierden de bewoners van de Maaspoort met 85-72. Een jaar later nam Donar revanche door een incompleet Den Bosch met 88-51 een flink pak op de broek te geven.

Donar veroverde de laatste jaren de ene na de andere prijs, maar de Supercup van 2017 werd niet door de Groningers gewonnen. Donar, dat net was uitgeschakeld in de laatste voorronde voor de Basketball Champions League, moest de winst verrassend aan Landstede Basketbal laten. Met 69-77 pakte de Zwolse formatie de eerste hoofdprijs uit haar geschiedenis.

Dit keer is er dus weer een herhaling tussen de finalisten van het eerste uur. Beide formaties hebben de Supercup twee keer eerder gewonnen. Welke ploeg gaat als eerste het aantal gewonnen Supercups op drie zetten?

De strijd om de Supercup begint om 19.30 uur. Uiteraard zijn er ook livestats beschikbaar. Vanuit Groningen worden livestreams verzorgd door Podium TV en RTV Noord.

Dit bericht is overgenomen van www.basketballleague.nl.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF