U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » McDowell versterkt technische staf opleidingsprogramma CTO

Terug naar overzicht

McDowell versterkt technische staf opleidingsprogramma CTO

29 mei 2017 19:21:00

Molly McDowell gaat per 1 juni a.s. de technische staf van CTO Amsterdam Vrouwenbasketball versterken. Met de aanstelling van de voormalig eredivisiebasketbalster en de hoofdcoach van eredivisieclub Loon Lions geeft de Nederlandse Basketball Bond het nationale talentenopleidingsprogramma opnieuw een grote kwaliteitsimpuls. Al eerder werd de Franse topbasketbalster Elodie Godin aan de technische staf van het CTO toegevoegd.


McDowell coachte Loon Lions in 2016 naar de landstitel bij de vrouwen (foto Tine Sierink)

De35-jarige Amerikaanse werd recentelijk ook al benoemd tot hoofdcoach van de Orange Angels VU18, de nationale selectie in die leeftijdsklasse. McDowell, die al negen jaar in Nederland is, de taal goed verstaat en spreekt, brengt een schat aan basketballervaring mee. Als speelster van de Lions uit Landsmeer pakte ze talloze prijzen (o.a. het landskampioenschap in 2010, 2012 en 2013) en werd in het seizoen 2012/'13 gekozen tot MVP van de Vrouwen Basketball League. In het seizoen 2015/’16 leidde ze Loon Lions in haar eerste jaar als hoofdcoach naar de landstitel bij de vrouwen.

McDowell is zeer opgetogen over de kans die ze krijgt om haar ervaring als basketbalster over te brengen op jonge talenten. “Fulltime kunnen coachen in Nederland is iets waar ik altijd al op heb gehoopt toen ik tien jaar geleden naar dit land kwam. Ik wil de NBB bedanken voor de mogelijkheid om aan de slag te gaan met jonge, getalenteerde meiden in het CTO-opleidingsprogramma. Ik kijk ernaar uit om de speelsters te helpen zich zo goed mogelijk te ontwikkelen, niet alleen als basketbalster, maar ook als persoon. Daarnaast heb ik er enorm veel zin in om samen te gaan werken met de andere coaches in het programma en om van hen te leren. Ik ben heel nieuwsgierig welke stappen we samen kunnen zetten.”

Hakim Salem, bondscoach bij de vrouwen en hoofdcoach van CTO Amsterdam Vrouwenbasketball, is blij met de komst van McDowell. “Er leiden meer wegen naar Rome. Je hebt de coaches die speelsters beter maken, maar wij willen ook topspeelsters gebruiken om hun skills en ervaring over te brengen op onze talenten. De aanstelling van Molly past dan ook in de lijn die we met het aantrekken van Elodie Godin hebben ingezet. Ik ben er een groot voorstander van om ex-speelsters zoveel mogelijk te gebruiken.  Molly heeft in Amerika en Nederland op het hoogste niveau gespeeld en weet wat er nodig is om te winnen. Ze kan onze talenten laten zien hoe je de top bereikt.  Daarnaast is het een enorm fijn persoon om mee te werken. Onze samenwerking was al begonnen in haar rol als bondscoach van de U18-selectie en wordt nu verder geïntensiveerd. Daar ben ik heel blij mee.”

CTO Amsterdam Vrouwenbasketball is het nationale opleidingsprogramma bij de vrouwen, dat wordt ondersteund door sportkoepel NOC*NSF. Het CTO-programma bestaat nu negen jaar en heeft inmiddels zijn waarde ruimschoots bewezen. CTO Amsterdam is hofleverancier voor de nationale jeugdselecties en de speelsters die na hun opleiding uitstromen, vinden hun weg naar diverse topcompetities over de hele wereld.  Het Nederlands vrouwenteam U20 dat in 2015 geschiedenis schreef door brons te winnen bij het EK, bestond voor het merendeel uit bij het CTO opgeleide speelsters.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF