U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Karin Kuijt schiet Orange Angels 3x3 in overtime naar kwartfinales

Terug naar overzicht

Karin Kuijt schiet Orange Angels 3x3 in overtime naar kwartfinales

19 juni 2017 19:13:00

De Orange Angels hebben bij de FIBA 3x3 World Cup in Frankrijk voor een sensatie gezorgd door de kwartfinales te bereiken. De Nederlandse vrouwen wonnen vandaag (maandag 19 juni) eerst van China (12-10) en vervolgens in een ware thriller van  Australië. Karin Kuit zogde in de zinderende slotfase voor de belangrijke scores, waaronder de winnende tweepunter in de verlenging (16-14).


Karin Kuijt schiet met scherp in de slotfase tegen Australië (foto's fiba.com)

De Angels sluiten de groepsfase af met een ongeslagen status, maar moesten daar diep voor gaan. Jacobine Klerx, Karin Kuijt en de zussen Jill en Loyce Bettonvil worstelden zich eerst langs China, waarna de volgende taaie kluif wachtte: Australië. Bondscoach Hakim Salem zag zijn ploeg nerveus beginnen en al snel leidden de Aussies met 5-0. Loyce Bettonvil zorgde na ruim drie minuten spelen voor de eerste Nederlandse score. Van 5-1 werd het 7-3 en pas nadat weer Loyce Bettonvil er met een tweepunter 7-5 van had gemaakt, kwamen de Angels beter in de wedstrijd.

Australië zag bij 8-8 Nederland voor het eerst langszij komenen, maar kwam vlak voor tijd toch weer met 12-11 voor. Kuijt knalde vervolgens met een tweepunter de Angels voor de eerste maal in het duel op voorsprong en de wat ongelukkig spelende Jacobine Klerx zorgde voor een marge van twee punten in Nederlands voordeel: 14-12. Met een tweepunter vlak voor tijd dwong  Australië toch nog een verlenging af. Daarin schoot opnieuw de koele Kuijt van afstand haar team naar de kwartfinales.

Dolle vreugde na het bereiiken van de kwartfinales.

Een nederlaag tegen Australië zou uitschakeling hebben betekend. Nederland had op de eerste WK-dag van Oekraïne gewonnen, maar Oekraïne versloeg weer Australië, waardoor de drie landen bij verlies van Oranje tegen de Aussies in zeges gelijk zouden zijn geëindigd in groep C. In dat geval had het gemiddeld aantal gescoorde punten per duel de doorslag gegeven en dat zou Nederland de das om hebben gedaan.

Bondscoach Hakim Salem vloog zijn speelsters na afloop in de armen. "Het was loodzwaar. Het was 37 graden. Onder deze omstandigheden is het moeilijk basketballen. Het tempo daalt, terwijl snelheid juist onze kracht is. Tegen China konden we niet genoeg punten maken, waardoor we in een lastige situatie kwamen, want ondanks de overwinningen in de eerste drie duels moesten we winnen van Australië. We begonnen erg onrustig en ongecontroleerd, maar kwamen langzaam beter in ons spel. De meiden stonden strak te verdedigen, waardoor Australië moeilijk kon scoren. Het hielp niet dat we al vrij snel in foultenlast zaten. De laatste drie minuten kwamen we langszij en toen werd het een puntje puntje wedstrijd. In de overtime hadden zij als eerste de bal, we gingen klein spelen. Jill pakt de rumble, krijgt een double team, past uit naar Karin. Boem! Game. De ontlading was groot. Ik ben onorm trots op de meiden. Het was niet makkelijk, maar ze hebben enorm hard gewerkt."

Door de eerste plaats in groep C speelt Nederland nu woensdag 21 juni a.s. in de kwartfinales om 15.00 uur tegen Spanje, de nummer twee uit groep B.

Klik hier voor de live beelden van de derde speeldag bij de FIBA 3X3 World Cup.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF