U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions MU20 niet bij beste acht ondanks drie zeges in groepsfase

Terug naar overzicht

Orange Lions MU20 niet bij beste acht ondanks drie zeges in groepsfase

19 juli 2017 14:57:00

Het is de Orange Lions MU20 niet gelukt om bij de beste acht landen van het Europees Kampioenschap in de B-divisie te komen. Nederland won zelf woensdag in het Roemeense Oradea overtuigend het laatste groepsduel tegen Azerbeidzjan met 85-54, maar had de hulp nodig van Slowakije om de laatste acht te bereiken. Die kreeg het niet, want Rusland maakte na de rust korte metten met de Slowaken. De Russen gaan samen met de Britten door naar de kwartfinales. De Lions vissen ondanks hun drie zeges in de groepsfase achter het net en gaan vanaf vrijdag spelen voor de plaatsen negen t/m zestien. Aart Dekker.onze verslaggever ter plekke, doet verslag.

Op de vijfde dag van het EK in de B-divisie spelen de Orange Lions MU20 hun laatste groepsduel tegen Azerbeidzjan, een land nog zonder zege, maar geen team waar je zomaar even overheen walst. Nederland begint goed en scherp. De Lions komen al snel met 17-7 voor, vooral door goed te verdedigen als team. Maar Azerbeidzjan heeft in Jordan Davis iemand die makkelijk scoort en veel rebounds pakt. Als hij aan het einde van het kwart op stoom komt, ziet Oranje de voorsprong slinken naar 17-13. Bondscoach Ferry Steenmetz neemt direct een time-out om zijn mannen weer op scherp te krijgen. Dat lukt maar ten dele, want na tien minuten spelen staat het 21-16.

In het tweede kwart gaat het moeizamer bij Nederland. Azerbeidzjan heeft een beter op elkaar ingespeeld vijftal dan de meeste landen, omdat ze nu eenmaal nauwelijks wisselen. En als dan ook anderen dan Davis driepunters raak gaan schieten, komen de Azeries zelfs even voor met 26-30. Het sein voor de Lions om een tandje hoger te schakelen. Terrence Bieshaar zet Oranje ten koste van de tweede fout van Davis weer op voorsprong (31-30) en Nederland houdt die vast tot de rust: 41-38.

In de tweede helft staat er nog steeds een goed bewegende zone van Azerbeidzjan. Maar Elay Wirjo brengt - naast het goed de bal rond laten gaan - het beste wapen van Oranje in stelling: de driepunter. Diezelfde Wirjo bedient met een mooie actie over de baseline en dito pass Bieshaar en Oranje loopt beetje bij beetje weer uit. Halverwege het derde kwart is de marge de tien weer voorbij: 54-43. Vanaf dat moment kan de Azerbeidzjaanse coach proberen wat hij wil, Nederland is niet meer te stoppen. De kleine line-up van Oranje - Nzekwesi blijft weer geblesseerd aan de kant - werkt goed tegen de kleinere Azeries. Het is opvallend hoe gretig en vol zelfvertrouwen de jonge Lions spelen. Het lukt Davis en de zijnen niet meer om tegen de steeds weer uitstappende Nederlandse verdedigers een fatsoenlijk percentage te blijven schieten. Naar de ring gaan zit er al helemaal niet meer in. Oranje leidt na dertig minuten met 65-49.

De afsluitende periode blijkt een formaliteit. Azerbeidzjan staat al na enkele minuten op vijf teamfouten en dat betekent prijsschieten voor Oranje. Ook de Azerie-coach beoordeelt de wedstrijd als verloren en haalt voor het eerst in vier wedstrijden bijna zijn hele bank leeg. Zijn team blijft geruime tijd op 51 punten steken. Pas als hij Davis terugbrengt - die in de drie voorgaande wedstrijden welgeteld een minuutje op de bank doorbracht - komen er weer scores. Maar zelfs hij heeft daar vrije worpen voor nodig.

Het wordt uiteindelijk 85-54. Nederland sluit groep B af met de vooraf gehoopte drie overwinningen, maar helaas leidt dat niet tot de zo vurig gewenste topacht klassering en mogelijk nog meer. De Britten gooiden roet in het eten met hun zege op de Russen. Dezelfde Britten waar Nederland in de zo belangrijke eerste wedstrijd van won...

Coach Ferry Steenmetz zegt na afloop: “Het is weer een leermoment, nieuw voor deze spelers dat er wat te winnen valt. Maar ook als staf hebben we rond de wedstrijd tegen Rusland kleine steekjes laten vallen. Nu is het doel verder ongeslagen negende worden; daar gaan we voor.”

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF