U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Jurypionier Karel Kraaijeveld senior overleden

Terug naar overzicht

Jurypionier Karel Kraaijeveld senior overleden

13 september 2017 11:48:00

Karel Kraaijeveld senior is afgelopen zondag op 74-jarige leeftijd overleden. Kraaijeveld, een van de meeste ervaren officials achter de jurytafel in het Nederlandse basketball aller tijden, was al langere tijd ernstig ziek.

Twee jaar geleden werd Kraaijeveld onderscheiden als Lid van Verdienste van de Nederlande Basketball Bond. Niemand op de Nederlandse basketballvelden heeft zoveel wedstrijden gejureerd als Kraaijeveld. Hij begon ruim dertig jaar geleden als jurylid en kan op dat terrein gerust een pionier worden genoemd

Kraaijevelds (helemaal links op de foto hiernaast) eerste grote toernooi was het Pré-Olympisch kwalificatietoernooi in 1988, waar hij als neutraal jurylid achter de tafel zat. Bij clubs als Festo, DAS en Nashua was hij in de jaren negentig de vaste kracht achter de tafel bij  wedstrijden in de mannen- en vrouweneredivisie. Competitie, beker, play-offs, Europa Cups, Kraaijeveld was erbij. Ook bij grote toernooien zoals het EK rolstoelbasketbal, de Haarlem Basketball Week en de Koninklijke Militaire Kampioenschappen was Kraaijeveld altijd als vaste scorer aanwezig, en regelde meteen ook de bezetting van de hele jury. Hij was hét gezicht van de NBB achter de jurytafel bij Final Fours, bekerfinales en thuisinterlands van de nationale selecties, en daarnaast ook nog in zijn laatste actieve jaren bij alle thuiswedstrijden van EiffelTowers Den Bosch. Kraaijveld heeft bovendien ook jarenlang juryleden opgeleid en het systeem van jureren mede ontwikkeld.

In totaal nam Karel Kraaijeveld 1832 keer plaats achter de jurytafel als neutraal en deskundig jurylid. Dat was twee jaar geleden meer dan genoeg reden voor het bondsbestuur om hem te onderscheiden als Lid van Verdienste. Kraaijeveld is voor zijn verdiensten voor het basketball ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Er kan persoonlijk van Karel Kraaijeveld afscheid worden genomen op vrijdag 15 september a.s. van 17.30 tot 18.30 uur in uitvaartcentrum Walpot aan de Pisartlaan 8 in Eijsden. Daar is een dag later om 14.00 uur in het crematorium ook de afscheidsbijeenkomst, gevolgd door een samenzijn in Hotel Novotel aan de Sibemaweg 10 in Maaastricht.

De basketballgemeenschap wenst de nabestaanden van Karel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF