U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Inge Huitzing onderscheiden met Rob Verheuvel Award

Terug naar overzicht

Inge Huitzing onderscheiden met Rob Verheuvel Award

15 april 2018 15:03:00

Inge Huitzing is onderscheiden met de Rob Verheuvel Award 2018. De basketbalster, die dit seizoen een punt achter haar lange, succcesvolle loopbaan in het valide basketball en rolstoelbasketbal moest zetten, ontving de award vandaag in de rust van de NBB Bekerfinale van de rollers.

Hieronder de speech van jurylid Jan Berteling:

Beste liefhebbers van rolstoelbasketbal in Nederland,

In 2003 werd besloten jaarlijks iemand te eren die veel heeft betekend voor de ontwikkeling van het rolstoelbasketbal in Nederland. Tevens werd besloten als eerste de oud-bondscoach van het Nederlands mannenteam te eren, Rob Verheuvel, die vele successen bereikte met dat team en de clubteams die hij coachte. Ook werd besloten die waardering te noemen naar hem: de Rob Verheuvel Award.

Nadat Rob die prijs in 2003 in ontvangst heeft genomen, heeft hij die jaarlijks uitgereikt aan spelers, coaches, scheidsrechters en 'administrators’ die volgens een commissie veel voor de ontwikkeling van het rolstoelbasketbal hebben betekend. Die commissie bestond uit drie vaste leden - Rob Verheuvel zelf, Frits de Jong en ondergetekende - en de drie laatste winnaars van deze award.  Vorig jaar heeft Rob die award nog uitgereikt aan Joop Staarthof die spijtig genoeg vandaag vanwege ziekte niet aanwezig kan zijn.

Rob is daarna na een lang ziekbed overleden. Wij hebben zijn vrouw gevraagd of we mochten doorgaan met het uitreiken van deze jaarlijkse prijs onder zijn naam. Dat werd zeer op prijs gesteld. We zijn daar dankbaar voor en ik wil graag zijn vrouw Joke, hier aanwezig daarvoor bedanken en haar hartelijk verwelkomen bij de uitreiking van deze prijs dit jaar.

Voor de commissie is het natuurlijk altijd wel weer lastig de meest geschikte persoon te vinden die dit jaar onze waardering en deze prijs verdient.  Sommigen zijn hun leven lang actief, anderen moeten plotseling stoppen, wat een bijzondere reden kan zijn om deze waardering juist dit jaar tot uiting te brengen. Daarvoor hebben wij nu gekozen.

Een speelster die noodgedwongen door een rugblessure na een fantastische carrière in het rolstoelbasketbal daarvoor in het valide basketball de actieve sportbeoefening moest beëindigen, terwijl het Nederlandse vrouwenteam in het rolstoelbasketbal nog voor grote successen staat, is pijnlijk. Maar het team zou zonder haar niet op het huidige niveau hebben gestaan.

Inge Huitzing is uitgeroepen tot de beste rolstoelbasketbalspeelster ter wereld. Vandaag eren wij haar door haar te bedanken voor wat ze heeft betekend voor het Nederlandse – en internationale – rolstoelbasketbal. Vele ereprijzen voor Nederland en voor haarzelf, onder meer goud in Europa en twee maal brons op de Paralympics. Wij hopen, dat ze een vervolg kan geven aan die inzet in de komende jaren.

Inge, dit jaar verdien jij de Rob Verheuvel Award. We willen je hier graag van harte mee feliciteren. Je hebt het ten volle verdiend.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF