U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Donar op jacht naar derde landskampioenschap op rij

Terug naar overzicht

Donar op jacht naar derde landskampioenschap op rij

21 mei 2018 12:11:21

Donar start dinsdag 22 mei a.s. als de grote favoriet in de finaleserie van de play-offs in de Dutch Basketball League tegen Zorg en Zekerheid Leiden. De ploeg van Erik Braal gaat op jacht naar het derde landskampioenschap op rij. Het is aan Zorg en Zekerheid Leiden om een Groningse hattrick te voorkomen.

De finale van de play-offs in de DBL is een herhaling van de NBB Bekerfinale van eerder dit seizoen. Dat zou er op kunnen duiden dat de twee sterkste ploegen dus het landskampioenschap gaan betwisten. Die bekerfinale was overigens na het eerste kwart al gespeeld. Donar miste in het eigen MartiniPlaza van de zestien schoten uit het eerste kwart slechts één keer, met als gevolg een 38-21 voorsprong. Uiteindelijk werd het dan 87-71 voor Donar.

Het is overigens in de hele historie van de play-offs (sinds 1978) pas de tweede keer dat ploegen uit deze twee studentensteden in de eindstrijd tegenover elkaar staan. De eerste keer was in 2011. Op de laatste speeldag van het reguliere seizoen wipte Zorg en Zekerheid Leiden over de Groningers heen naar de eerste plaats. In deze zeven wedstrijden tellende serie bleek het thuisvoordeel van doorslaggevende betekenis. Beide ploegen wonnen hun thuiswedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden besliste het zevende duel pas na drie verlengingen. Dat leverde de Leidse ploeg het eerste landskampioenschap op, iets wat vijf jaar voordien ook al gekscherend was aangekondigd.

Voor Donar is het de vijfde finale op rij. Drie keer waren de Groningens succesvol (2014, 2016 en 2017). In 2015 ging de titel naar SPM Shoeters Den Bosch en was Brandyn Curry, toen in Bossche dienst, de MVP van de play-offs.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft wel de eer om als enige ploeg in het seizoen 2017/2018, de Europese wedstrijden incluis, die twee keer van Donar wist te winnen. In de openingswedstrijd van het seizoen werd het 75-63 in Leiden. De tweede zege kwam op 14 april. In het Groningse MartiniPlaza werd het toen in een knotsgekke wedstrijd 103-112 voor Zorg en Zekerheid Leiden. In de twee andere competitieduels had de ploeg van coach Paul Vervaeck, net als in de bekerfinale, weinig te vertellen: 91-69 in Groningen en 61-85 in Leiden.

Beide ploegen kwamen in de halve finale niet in hun sterkste opstelling uit. Donar hield Evan Bruinsma, die tegen het eind van het reguliere seizoen geblesseerd raakte, in de vier wedstrijden tegen Forward Lease Rotterdam aan de kant. De forward zou alleen ingezet worden als dat echt noodzakelijk was en dat was niet het geval. Donar won alle duels zonder al te veel moeite.

Zorg en Zekerheid Leiden raakte in de slotfase van het reguliere seizoen zowel Jessey Voorn als Floris Versteeg kwijt. Coach Paul Vervaeck hanteerde in de series tegen Aris Leeuwarden (2-1) en Landstede Basketbal (4-0) een rotatie van zeven man. Er bestaat een kans dat Voorn, Versteeg, maar ook Bruinsma in de finale wel in actie kunnen gaan komen.

Zoals gezegd is Donar de huizenhoge favoriet. De ploeg liep tegen drie nederlagen en een reglementaire nederlaag op. De voorsprong op de drie nummers twee Landstede Basketbal, Zorg en Zekerheid Leiden en New Heroes Den Bosch bedroeg acht punten. In de laatste twee finaleseries werd het telkens 4-1 voor de Groningers. In 2016 werd de ploeg kampioen in Zwolle, vorig seizoen in eigen huis.

Het feit dat een club favoriet is, wil niet altijd wat zeggen. New Heroes Den Bosch was overduidelijk de favoriet tegen Forward Lease Rotterdam, maar beet met 2-1 in het stof. Zelfs de derde wedstrijd in eigen huis ging verloren. Afgaande op de resultaten in het reguliere seizoen was Landstede Basketbal ook de favoriet in de andere halve finale. De Hammers hadden immers drie van de vier competitiewedstrijden tegen Zorg en Zekerheid Leiden in winst omgezet. Het werd echter 4-0 voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat op karakter en qua vechtlust de serie wist te winnen.

De finale wordt ook de strijd waarin de MVP van het seizoen, Brandyn Curry, de strijd aanbindt met de runner-up voor de MVP-prijs, Carrington Love. Beide guards hebben vrijwel wekelijks dat ze een zeer aanzienlijke inbreng hebben voor hun clubs.

Ziggo Sport brengt in elk geval de eerste twee wedstrijden rechtstreeks op de buis. Het eerste duel begint dinsdagavond om 19.30 uur in MartiniPlaza. Livestreams zijn er via Podium TV (Met commentaar van Hink Jan Apotheker) en RTV Noord. De livestats zijn hier te vinden.

De tweede ontmoeting is donderdag 24 mei. Het duel in de Leidse Vijf Meihal begint dan om 20.30 uur. De link voor de livestream zal woensdag bekend worden gemaakt.

Tekst: Martin Hoekstra (www.basketballleague.nl)

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF