U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » ‘We zijn blij met de groep die we hebben kunnen samen stellen’

Terug naar overzicht

‘We zijn blij met de groep die we hebben kunnen samen stellen’

7 juni 2018 13:02:00

Hoe staat het met de ontwikkelingen rond de Orange Lions Academy? Het nieuwe door NOC*NSF gesteunde nationale opleidingsprogramma aan de mannenkant gaat op 20 augustus officieel van start. De begin dit jaar aangestelde hoofdcoach Marco van den Berg heeft inmiddels het Duitse Trier voor zijn nieuwe standplaats Amsterdam verruild en heeft de eerste trainingen er al opzitten. Hoog tijd om met hem bij te praten over het recruitment proces en de stand van zaken rond de Orange Lions Academy.

Hoe is het proces van talenten recruiteren verlopen?
“Ik wil eerst even kwijt dat er ongelooflijk veel talent in Nederland rondloopt. Als er tijdens het recruitment proces iemand afzegde, hadden we zo weer een ander gevonden. Het is echt zo: als je hier aan de boom schudt, vallen er zo een stuk of vijf, zes toptalenten uit met internationale potentie. Ik beweer al jaren dat er in Nederland elk jaar tien potentiële NBA-spelers worden geboren. Maar dat is echt zo.”

Waar staan jullie nu met selectie voor de Orange Lions Academy?
“Met hulp van de coaches in het land, regionale Academy coaches, jeugdbondscoaches en scouts heeft onze recruiter Eelco Derks de afgelopen maanden een lijst met twintig namen kunnen samenstellen. Van de lichting met spelers geboren in 2000 en 2001 was het moeilijk kandidaten aan de Academy te binden, omdat ze al andere verplichtingen waren aangegaan of andere keuzes hadden gemaakt. Maar met de lichting geboren in 2002 en 2003 hebben we het goed gedaan, vind ik. We zijn blij met de groep die we hebben kunnen samenstellen. Elf namen zijn nu zeker en voor de laatste plek zijn we bezig met de twee grootste talenten van die lichting. En komen we er met beiden toch niet uit, dan hebben we al een andere high potential klaar staan die heel graag die plek wil.”

Hoe reageert het land op de komst van de nationale Academy?
Het belangrijkste is dat iedereen beseft dat als talenten de stap naar deze Academy zetten, we met z’n allen de talenten moeten ontwikkelen. We zijn namelijk allemaal de Orange Lions Academy. We moeten talenten aan ons binden, het hele landschap moet veranderen. Dus we moeten af van de gedachte dat we een klein landje zijn, waar het toch nooit iets wordt, en op naar een instituut dat toptalenten opleidt en dat internationaal meetelt. Dat is een stap die het hele Nederlandse basketball moet zetten.”

Waar gaan jullie met de definitieve selectie van twaalf jongens spelen?
“In eerste instantie was het de bedoeling om in de Dutch Basketball League te gaan spelen, maar dat zou alleen zin hebben gehad als we met talenten uit de lichting 2000 en 2001 hadden kunnen gaan werken. De groep die we nu hebben is veel jonger en bestaat vooral uit 15- en 16-jarigen. Daarmee gaan we in de Dutch Talent League spelen, een zeer uitdagende competitie voor deze groep. Dat betekent concreet 25 tot 30 nationale wedstrijden. Daarnaast gaan we een vergelijkbaar aantal duels internationaal spelen, door middel van stages in basketballanden als Servië, Spanje, Duitsland en Litouwen, waar ze ook worden getraind door buitenlandse coaches uit andere culturen. Doel is de jongens te laten herkennen en leren kennen wat er nodig is om de internationale top te bereiken.”

Je bent half mei van start gegaan, twee weken na je laatste duel met Trier. Hoe bevalt het?
“Goed, het is meteen al lekker druk. Ik voer elke dag gesprekken, vooral met de jeugdbondscoaches aan de mannenkant. Ik heb een playbook geschreven met waar we voor staan, hoe we willen spelen, hoe en wat voor talenten we willen opleiden. Dat heb ik voorgelegd aan de jeugdcoaches, de coaches van de regionale Academies en de bondscoach. Dat playbook moet algemeen bezit worden, door het hele land, dat hoop ik echt. Daarnaast ben ik al begonnen met trainingen; met jongens die een beeld willen krijgen van hoe ik train; met de spelers die voor de laatste plek in aanmerking komen. Daarnaast vormen de zomermaanden een ideale periode om als instituut elk talent dat wil een extra basketbalprikkel te geven. En tenslotte zijn de eerste nationale jeugdselecties van de Orange Lions gestart met hun zomerprogramma’s en kijk ik mee met de bondscoaches. Er is genoeg te doen.”

Kortom, een blije Marco van den Berg!?
“Absoluut. Ik heb er enorm veel zin in.”

Klik hier voor meer informatie over de Orange Lions Academy.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF