U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Ook Orange Lions openen WK 3x3 met winst en verlies

Terug naar overzicht

Ook Orange Lions openen WK 3x3 met winst en verlies

9 juni 2018 11:47:00

Ook de Orange Lions 3x3 hebben op hun eerste wedstrijddag van de FIBA 3x3 World Cup in Manilla een zege en een nederlaag laten noteren. In het eerste duel van de Nederlandse basketballers vormde zoals verwacht Kyrgyzstan geen enkel probleem. Het als zeventiende geplaatste land uit Centraal-Azië verloor met 22-7 van de Lions. Daarna stond de wedstrijd met aartsrivaal Servië op het programma voor het Nederlandse kwartet. In een spannend duel trokken het Balkanland met 21-17 aan het langste einde.

"We zijn hier gekomen gekomen met de ambitie om minimaal de kwartfinales te halen", zegt bondscoach Brian Benjamin. "Daarna is iedereen goed en kan alles gebeuren, afhankelijk van de vorm van de dag en match-ups." Benjamin vond wel dat de Orange Lions tegen Kyrgzystan wat stroef begonnen. "Meestal heb je dat de eerste wedstrijd van het toernooi wel, maar we speelden gedisciplineerd en wonnen dan ook vrij makkelijk met de maximale score van 22. Dat kan later nog van belang zijn voor de eindstand in de poule en het toernooi."

De tweede wedstrijd, de rematch van de WK-finale van 2017 tegen Servië, vond Benjamin achteraf een gemiste kans: "We kwamen in het begin op achterstand, doordat we slordig aanvielen en moeite hadden met hun druk. Maar Servië maakt veel persoonlijke fouten. We weten inmiddels, dat als we in de beginfase de schade beperkt houden, we later meer ruimte krijgen, omdat zij in foutenlast komen. Dat gebeurde uiteindelijk ook na met 14-10 achter te hebben gestaan. Bij 14-14 was het weer gelijk. Jammer dat we daarna zelf onnodige persoonlijke fouten maakten, waardoor we zelf ook in de foutenlast kwamen. Daarnaast waren er op het einde net te veel verkeerde keuzes in de aanval. Ze vergaten aan te vallen en leden balverlies op cruciale momenten. Vanaf dat momenteel was het een close game en die beslisten de Serviërs in hun voordeel met een belangrijke aanvallende rebound en rake vrije worpen. Dit is een zure nederlaag. We speelden gelijk met Servië op, maar geven het op het einde weg. Positief is wel dat we een van de beste ploegen stap voor stap hebben kunnen matchen op het veld. Als we zo door blijven spelen en schoonheidsfoutjes eruit halen, dan komt het wel goed dit WK."

Maandag gaat voor Jesper Jobse, Sjoerd van Vilsteren, Aron Royé en Dimeo van der Horst het WK op de Filipijnen verder met de twee laatste groepsduels tegen Roemenië en Nieuw-Zeeland. Een plek bij de bovenste twee in groep A volstaat voor plaatsing voor de kwartinales.

Orange Angels
De Orange Angels 3x3 komen morgen (zondag 9 juni) weer in actie. Zij spelen dan tegen Duitsland en Spanje. De Nederlandse vrouwen zijn het WK begonnen met een zege op de Filipijnen en verlies tegen Hongarije.

Alle wedstrijden van het WK 3x3 zijn live te volgen via de livestream van FIBA3x3. Bekijk het wedstrijdschema van de WK hier

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF