U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions plaatsen zich voor kwartfinales bij WK 3x3

Terug naar overzicht

Orange Lions plaatsen zich voor kwartfinales bij WK 3x3

11 juni 2018 10:54:00

Waar de Orange Angels gisteren vier punten tekort kwamen, is het de Orange Lions wel gelukt om zich te plaatsen voor de kwartfinales van de FIBA 3x3 World Cup in Manilla. De Nederlandse ploeg was vandaag in de laatste twee groepswedstrijden te sterk voor de Roemenen (21-11) en Nieuw-Zeeland (21-15) en eindigde daardoor als tweede in groep A bij de mannen, voldoende voor een ticket voor de laatste acht.

De kwartfinales, halve finales en finale worden morgen (dinsdag 12 juni) gespeeld. De tegenstander van Nederland is het als veertiende gerankte Canada, de nummer één van groep C. Het duel begint om 9.15 uur Nederlandse tijd.

Bondscoach Brian Benjamin: "We hadden een lastige voorbereiding, Dimeo van der horst had een liesblessure opgelopen in de wedstrijd tegen Servië en Aron Roye had een voedselvergiftiging opgelopen waardoor we niet konden trainen. Dimeo was uiteindelijk voldoende hersteld en Aron voelde zich sterk genoeg om te spelen wat cruciaal was omdat je met drie man volslagen kansloos bent."

"Vooraf was het duidelijk dat we beide wedstrijden moesten winnen om plaatsing voor de kwartfinales in eigen hand te houden. De eerste  wedstrijd tegen Roemenië begonnen we heel scherp, met goed uit gevoerde aanvallen en een strakke verdediging. We liepen meteen uit naar 4-0 voorsprong. Daarna vielen we stil qua scores, maar de verdediging stond als een huis en toen de Roemenen al na vijf minuten spelen in de penalty zaten - elke persoonlijke fout wordt bestraft met twee vrije worpen - ging het heel snel heel snel en met een dunk van Sjoerd van Vilsteren kwam er 9-4 op het scoreboard te staan. Vanaf dat moment hadden we de wedstrijd helemaal onder controle en wonnen vrij gemakkelijk van Roemenië met 21-11."

"De tweede wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland zagen we met veel zelfvertrouwen tegemoet , we hadden vorig jaar al van ze gewonnen en wisten dat als we ons eigen spel zouden spelen we beter waren. Toch was iedereen meer gespannen dan normaal. Verliezen we, dan eindigen we gelijk met Nieuw-Zeeland en dan lig je eruit op basis van onderling resultaat. We begonnen dan ook niet geconcentreerd genoeg en komen meteen op achterstand, maar na een minuut of drie herpakken we ons door een serie van tweepunters van Aron, waardoor we vanaf een 1-2 achterstand naar 9-3 voorsprong gaan. Aron verzuimt dan om de wedstrijd definitief op slot te gooien met het missen van twee vrije worpen. Na wat scores over en weer maken we het ons zelf onnodig moeilijk door twee achtereenvolgende tweepunters van Nieuw-Zeeland, waardoor het 16-13 wordt. Aron antwoordt echter meteen met een tweepunter en de marge is weer vijf punten. Uiteindelijk winnen we vrij gemakkelijk met 21-15 en plaatsen we ons voor de kwartfinales van het WK 3x3. Daar wacht ons morgen Canada, de ongeslagen groepswinnaar uit poule C. Maar twee must win wedstrijden winnen met solide spel geeft veel zelfvertrouwen voor morgen. Ons doel is altijd de kwartfinale, die hebben we behaald. Vanaf deze fase zijn alle teams goeds en zijn matchups en vorm van de dag vaak doorslaggevend. Maar we zien kansen."

Alle wedstrijden van het WK 3x3 zijn live te volgen via de livestream van FIBA3x3. Bekijk het wedstrijdschema van de WK hier

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF