U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Benjamin: 'Tweede worden is een enorme prestatie van die jongens'

Terug naar overzicht

Benjamin: 'Tweede worden is een enorme prestatie van die jongens'

14 juni 2018 20:12:00


Foto's FIBA.com

Net niet. De Orange Lions pakten bij de FIBA 3x3 World Cup in Manilla net als een jaar geleden in Frankrijk zilver. Met Brian Benjamin kijken we nog even terug op die laatste fascinerende dag van het WK op de Filipijnen. De bondscoach concludeert dat een klein land als Nederland ongelooflijk trots mag zijn op de vier Lions. "Natuurlijk is het balen om goud te verliezen, maar hier tweede worden is echt een enorme prestatie van die jongens."

Het bereiken van de laatste acht
Benjamin: "Onze doelstelling is altijd de kwartfinales halen, omdat vanaf dat moment het toernooi echt begint en zaken als de vorm van de dag en match-ups heel erg bepalend zijn voor de verdere verloop. Vergeleken met 2017 was het niveau van de laatste acht veel hoger. Alle ploegen op Mongolië na hadden een reële kans om wereldkampioen te worden. Onze route naar de finale liep via Canada, dat de meeste indruk had gemaakt in de poulefase, en daarna eventueel Slovenië, vorig jaar halve finalist op het WK en finalist op het EK, of Oekraïne, de ploeg die ons op het EK in Amsterdam versloeg en brons behaalde ten koste van Servië. Allemaal goede ervaren teams die weten wat winnen is."


Dimeo van der Horst met een van zijn vele drives tegen Canada.

De kwartfinale: Canada - Nederland 16-18
Benjamin: "Deze eerste wedstrijd tegen Canada op de slotdag van het WK was misschien wel onze beste van het toernooi. Canada was fit, gedisciplineerd en beschikte over een grote ploeg die moeilijk af te stoppen was. We kwamen dan ook voor het eerst op achterstand dit toernooi. Maar na 3-0 herpakten we ons door strakker te gaan verdedigen en via een 8-2 run stonden we halverwege voor met 8-5. Vanaf dat moment was het stuivertje wisselen. Gedurende het toernooi ontstond bij ons het gevoel dat we de laatste drie minuten van de wedstrijd, wanneer iedereen toch uit z'n reserves moet gaan putten, vaak meer energie over hadden dan de andere teams. Bij 19-18 voor forceerden we een laatste stop en moest Canada fouten maken om de klok te stoppen. Dat bracht de Canadezen in de bonussituatie, waarna wij met één rake vrije worp de 20-18 eindstand op het bord wisten te zetten." 


Sjoerd van Vilsteren doet zijn bijnaam 'The Flying Dutchman' eer aan.

De halve fnale: Slovenië - Nederland 16-21
Bejamin: "De tegenstander in de halve finale was uiteindelijk Slovenië, dat  Oekraïne versloeg. Daar waren we best blij mee, want we hadden de Slovenen vorig jaar op het WK al verslagen en een maand geleden in Sydney op de Challenger nipt van ze verloren. Maar dat kwam toen mede omdat de jongens nog niet ingespeeld waren op elkaar. We hadden sterk het gevoel dat die ploeg te pakken was, omdat we fitter en sneller waren. En alleen dat is al een hele belangrijke factor in 3x3; het vertrouwen en de ervaring dat je kunt winnen van een andere goede ploeg."
"We begonnen de wedstrijd dramatisch en stonden al snel met 4-0 achter. Vervelender was dat we ook heel snel een enorme foutenlast hadden, waardoor we de Slovenen niet konden stoppen. Halverwege stonden we bij 9-5 nog steeds vier punten achter achter, maar omdat we verdedigend weinig meer weggaven werd dat verschil niet groter. We hadden vervolgens een gelukkige break, omdat zij een technisch fout kregen voor floppen. Uit de extra aanval die we kregen, scoorden we een tweepunter, waardoor we meteen weer terug in de wedstrijd waren. In die befaamde laatste zware drie minuten konden de Slovenen ons niet bijhouden en moesten ze fouten gaan maken. Daardoor konden we het karwei vanaf de vrije worplijn en met een paar mooi uitgespeelde aanvallen afmaken."


WK-debutant Aron Royé doet zijn verdedigende werk in de finale.

De finale: Servië - Nederland 16-13
Benjamin: "Dus weer in de finale. Waar we vorig jaar al blij waren dat we zover waren gekomen, waren we nu zowel fysiek als mentaal klaar om goud te winnen. En we waren er heel dichtbij, maar uiteindelijk toch niet goed genoeg. Het lukte ons niet om consistent onder hun druk uit spelen. En als er niets uit onze aanvallen kwam, misten we net dat beetje individuele kwaliteit om dat op te lossen. Die had Servië wel. Uiteindelijk worden dit soort wedstrijden op zulke details gewonnen. Het gaat om die ene bal raak of mis. Wij maakten aanvallend te weinig klaar en mentaal maakten we op cruciale momenten verkeerde keuzes."
"Heel teleurstellend, ook omdat we vooraf niet verwacht hadden weer zover te komen. Het niveau is in een jaar tijd enorm omhoog gegaan. Er zijn zoveel goede teams bijgekomen dat er hier echt zeven of acht teams wereldkampioen hadden kunnen worden. De regerende Europees kampioen Letland vliegt er in de kwartfinales kansloos uit tegen een Pools team dat op eerdere EK's of WK's nog nooit de poulefase uit was gekomen en nu met een geheel nieuw team in de halve finale pas in de laatste seconde van Servië verloor. Balen om geen goud te pakken, maar hier tweede worden is echt een enorme prestatie van die jongens. Er liepen betere spelers rond op het WK, maar Sjoerd, Jesper, Dimeo en Aron vormden een team en dan kun je veel compenseren. Iedereen vroeg zich vorig jaar al af hoe wij zover konden komen en ook nu zagen de andere ploegen ons niet als een van de favorieten. Maar na weer zilver is die twijfel wel weg en weten ze dat we echt tot de toplanden van de wereld horen. Ik ben dan ook heel trots op de jongens."


Jesper Jobse buffelt in de rebound in de verloren finale.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF