U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Succesvolle oefenstage Orange Angels VU20 in Kroatië

Terug naar overzicht

Succesvolle oefenstage Orange Angels VU20 in Kroatië

18 juni 2018 14:42:00

De Orange Angels VU20 hebben een succesvolle en geslaagde oefenstage in het Kroatische Sibenik achter de rug. De selectie van bondscoach Laki Lakner speelde in voorbereiding op het EK in de A-divisie deze zomer afgelopen weekeinde twee oefenduels tegen hun leeftijdsgenoten uit Kroatië. Zaterdag verloren de Angels met 69-58, maar volgens Lakner vooral 'van zichzelf'. Zondag werd dat met een eclatante 84-58 overwinning recht gezet.

De Nederlandse selectie begon de trip met een training in de zaal waar basketballegende Drazen Petrovic zijn eerste stappen heeft gezet en kind aan huis was. Ook het naburige basketbalpleintje waar Petrovic, volgens diens landgenoot Lakner de beroemdste Kroaat aller tijden, vele uren doorbracht, werd met een bezoek vereerd en er werd geposeerd bij het beeld van Petrovic. Lakner: "Ik heb de meiden verteld dat Drazen zijn enorme talent te gelde heeft gemaakt door keihard te werken. Talent heb je, daar kun je tot zestiende nog wel op teren, maar daarna komt het aan op hard werken, streeds weer."

Hard werken deden de Orange Angels op zaterdag in hun eerste duel, zowel verdedigend als aanvallend. Maar ze vergaten zichzelf te belonen volgens hun coach. "In het eerste kwart pakken we drie steals, krijgen drie twee-tegen-één situaties en ook nog drie open driepunters, maar er ging niks in. Dus stonden we na tien minuten met 9-2 achter. Dat werd het verhaal van deze wedstrijd. Hard werken en veel missen. We forceerden 29 keer balverlies bij de tegenstander en hadden veertien schotpogingen meer. We hebben een kleine, snelle ploeg die het moet hebben van keihard verdedigen en die aanvallend veel penetreert en open drie punters creëert. Maar we schoten 22 procent achter de driepuntslijn en 11 op 22 op de vrije worplijn. Uiteindelijk verliezen we met 69-58, maar in de lokale media kregen wij de complimenten, omdat we met jonge meiden van gemiddeld 18 jaar het snelle basketball speelden dat ze in Kroatië graag willen zien."

Datzelfde basketball kregen de Kroaten zondag weer te zien, met dat verschil dat de ballen er bij de Angels nu wel in gingen. Lakner. "Na het analyseren van de eerste wedstrijd hebben we maar een paar kleine aanpassingen doorgevoerd, die te maken hadden met hun low post game tegen onze kleine ploeg. He eerste kwart ging het nog gelijk op, daarna stormden we naar 30-41 voor bij rust. We pakten steals, schoten de open driepunters raak en zij maakten veel persoonlijke fouten om ons te stoppen. We wilden voorkomen dat we net als in de eerste twee oefenduels tegen Luxemburg na de rust niet goed uit de kleedkamer kwamen. Dat lukte, want met een 10-0 run liepen we uit maar 30-51. Daar waren we als staf blij mee. Alles dat er een dag eerder niet in ging, viel nu wel, inclusief twee buzzer beaters. Na drie kwarten stonden we dertig punten voor en besloten zij in het vierde kwart met hun bank te gaan spelen. Wij zijn gewoon doorgegaan. Eigenlijk kun je zeggen dat we de eerste wedstrijd net zo goed speelden, maar toen van onszelf hebben verloren."

Laura Westerik was in het eerste duel topscorer met 16 punten en 7 rebounds. In de tweede wedstrijd was Ilse Kuijt dat met 21 punten, gevolgd door Westerik met 20.

Lakner: "De Kroatische bond had alles perfect geregeld. We zijn met alle egards behandeld. We vebleven in een mooi resort. Het was dertig graden, heerlijk weer. We zijn naar de roots van Drazen Petrovic gegaan en hebben twee goede wedstrijden gespeeld. We hebben vooruitgang geboekt. Kortom, het was een nuttige, geslaagde stage. Komende donderdag vertrekken we naar Spanje, waar we aanstaand weekeinde een oefentoernooi met Servië, Hongarije en Spanje gaan spelen."

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF