U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Leerzame dagen voor de Orange Angels in Colorado Springs

Terug naar overzicht

Leerzame dagen voor de Orange Angels in Colorado Springs

28 juni 2018 11:03:00

De Orange Angels verblijven dezer dagen in voorbereiding op het WK rolstoelbasketbal later deze zomer in de Verenigde Staten. Na een lange reis kwamen de Angels zondag aan op het olympisch trainingscentrum in Colorado Springs. Zij spelen daar deze week een oefentoernooi  tegen de Verenigde Staten en Australië. Canada heeft zich om medische redenen afgemeld voor het toernooi.

Na een dag acclimatiseren met een training en een beetje vrije tijd, was het  tijd voor een intensieve trainingsdag die al in de vroege ochtend begon. In overleg met Australië werd de tweede training vervangen door een extra oefenwedstrijd, die uiteindelijk met 56-57 door de rolstoelbasketbalsters van Oranje werd gewonnen. Maar bondscoach Gertjan van der Linden vindt dat de komende weken vooral in het teken staan van het proces en dat het niet zo zeer om de uitslagen gaat.

Dinsdag begon het oefentoernooi voor de Oranje vrouwen in Colorado Springs dan echt. In de ochtend namen ze het op tegen Australië. Het eerste kwart gingen de twee teams aardig gelijk op, waarna Australië in het tweede en derde kwart langzaam maar zeker uitliep. De Australische Gliders hadden het achterin zo goed dicht staan dat Nederland in het derde kwart slechts twee punten kon maken. Ook in het vierde kwart wist Australië nog uit te lopen op de Orange Angels om uiteindelijk na veertig minuten met 46-27 de winst te pakken.

In de middagwedstrijd was gastland Amerika de tegenstander van Nederland. Net als in het duel tegen Australië gingen beide ploegen in het eerste kwart gelijk op. Ook in het tweede kwart had geen van de teams een duidelijke overwicht. Maar na de rust liet Nederland zich van zn sterkste kant zien door maar liefst dertien punten uit te lopen op Team USA. De Amerikaanse vrouwen kwamen in het vierde kwart sterk terug en sleepten er door een score in de laatste bij 61-61 nog een verlenging uit. In de overtime ging het wederom gelijk op. Uiteindelijk was het Nederland dat met een marge van twee punten (70-68) het duel won. 

Volgens Van der Linden was het weggeven van de voorsprong in het vierde kwart niet nodig, maar dat resulteerde wel in een leerzaam kwart voor zijn speelsters. “Van de fouten die we daarin gemaakt hebben kunnen we veel leren en dat meenemen naar de aankomende wedstrijden.”

Op de derde wedstrijddag was Nederland succesvoller. Met een zeer sterk laatste kwart wist Nederland de Amerikaanse ploeg ogenschijnlijk gemakkélijk te verslaan (69-51) en werd Australie ook met tien punten verschil aan de kant gezet: 54-46.

Op de laatste dag van het vriendschappelijke drie landentoernooi in Colorado Springs waren de Orange Angels wederom te sterk voor Australië en gastland USA. In de middag werd er aangetreden tegen Australië. Oranje begon het eerste kwart sterk door door met 7 punten uit te lopen op de Australiërs. In het tweede kwart kwamen de Australische Gliders wat terug maar de ruststand was alsnog in het voordeel van Nederland (25 - 29). Het derde kwart liepen gelijk op, de Australiërs maakte uiteindelijk een puntje goed op de Nederlanders (40 - 43), en in het laatste kwart liet Nederland zich weer van haar sterke kant zien door sterk te verdedigen, maar ook vooral goede aanvallen te draaien. Een winst in de middag op Australië met 49 - 63.

 

De laatste wedstrijd van het toernooi werd gespeeld tegen gastland USA. De Nederlandse dames begonnen wederom sterkt aan de wedstrijd en leiden na het eerste kwart met 12 - 19. In de tien minuten die volgden wisten de dames nog verder uit te lopen op Amerika en werd er de rust ingegaan met 26 - 39. In het derde kwart werd dezelfde lijn doorgezet en liepen de Angels nog een uit naar 40 - 57. Pas in het laatste kwart wist USA een klein beetje een tegenwoord te geven op de Nederlandse dames. Maar het kwaad was al geschiet, Nederland wint ook de laatste wedstrijd in Colorado Springs met 57 -71. 

Uitslagen:
AUS-NED: 46-27
NED-USA: 70-68
NED-USA: 69-51
NED-AUS: 54-46
AUS-NED: 49-63
NED-USA: 57-71
 

Coach Gertjan van der Linden kijkt terug op een geslaagd toernooi waar de Orange Angels weer stappen hebben gezet richting het WK in Hamburg deze zomer. Volgende stappen zullen worden gezet tijdens de Continental Clash in Sheffield in Engeland. De dames en stafleden zullen hier morgen naartoe afreizen en spelen daar hun eerste wedstrijd op maandagavond tegen Canada. Na dat toernooi zullen de dames verder reizen naar Frankfurt om daar de world super cup te spelen. 1 tem 5 augustus spelen de dames hun laatste oefentoernooi in aanloop naar het WK de Dutch Battle in de Merwestein in Nieuwegein. 

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF