U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions op overtuigend wijze langs Roemenië

Terug naar overzicht

Orange Lions op overtuigend wijze langs Roemenië

28 juni 2018 22:04:00

De Orange Lions maken nog steeds kans om naar het WK van 2019 in China te gaan. Door de uitstekende 77-52 overwinning heeft de Nederlandse ploeg zich in elk geval al geplaatst voor de volgende (en laatste) kwalificatieronde. Zondag 1 juli a.s. wordt er om 18.00 uur in de MartiniPlaza in Groningen nog tegen Italië gespeeld.

Acht was voor de Orange Lions het magische getal in de thuiswedstrijd tegen Roemenië. Dat er voor de Nederlanders wat op het spel stond, was van meet af aan duidelijk. Met een felle verdediging werden de Roemenen onder druk gezet. Doordat de Orange Lions de basket aanvielen, zorgde dit voor veel persoonlijke fouten bij de bezoekende formatie. Roeland Schaftenaar noteerde de eerste Nederlandse scores en kreeg bijval van een fanatiek spelende Worthy de Jong. Na acht minuten spelen bereikten de Orange Lions al de benodigde marge. Na twee vrije worpen van De Jong werd het 16-7. Radu Paliciuc deed met een driepunter nog wat terug namens de Roemenen, maar daarna drukte Nederland het gaspedaal in. Thomas van der Mars dunkte na een goed uitgespeelde aanval raak. Yannick Franke bepaalde de stand na tien minuten op 22-12. Deze score was het gevolg van een prima uitgespeelde pressbreaker.

De Orange Lions begonnen het tweede kwart opnieuw goed. Van der Mars noteerde een and-1 na een prima pass van Arvin Slagter, waardoor het 27-16 werd. In het tweede deel van het tweede kwart liet Nick Oudendag zich van zijn beste kant zien. Verdedigend buffelde hij weer keihard, aan de andere kant scoorde hij eerst na een aanvallende rebound en daarna was hij twee keer trefzeker vanaf de vrije worplijn. Met nog twee minuten te gaan tot de rust leken de Orange Lions al op rozen te zitten. Het scorebord gaf 33-18 aan en de Roemenen zaten opnieuw in de penalty. Nederland profiteerde hier echter niet van. In plaats van de basket te blijven aanvallen en fouten uit te lokken, werd er te vaak van afstand geschoten. Die ballen vielen niet, waarna de Roemenen in korte tijd wat terugdeden. Georges Darwiche knalde een driepunter binnen, waarna Paliciuc ook nog eens drie vrije worpen door het netje liet zoeven. Dat bracht de ruststand op 33-24. Een marge die voor de Orange Lions nog goed genoeg was voor plaatsing in de volgende WK-kwalificatieronde, maar er moest nog een helft gespeeld worden.

Na de pauze startten de oranjehemden opnieuw prima. Van der Mars dunkte snoeihard over Emanuel Cate heen. De Jong pakte een steal en rondde een lay-up af voor 37-24 en al meteen een time-out voor Roemenië. Cate scoorde nog een keer voor de Roemenen, maar daarna benutte Nederland vijf vrije worpen op rij voor 42-26. Nadat de bezoekers wederom tegen een 24-seconden overtreding waren aangelopen, rondde Shane Hammink een drive met een dunk af. Een halve minuut later kwam Franke door met een dunk en opeens was er een gat van twintig punten: 46-26. Drie minuten voor het einde van het derde kwart nam Roemenië opnieuw een time-out. Het was op dat moment al 48-28. Even deden de Roemenen wat terug via een 5-0 run. Het moment voor Franke om zich wederom te laten gelden. Twee vrije worpen en een dunk na een steal bracht het verschil weer op 19 punten: 52-33. Na wat vrije worpen uitwisselen eindigde het derde kwart bij 56-39.

Wie nog een run van Roemenië had verwacht, kwam bedrogen uit. Van der Mars scoorde binnen een minuut vier punten op rij (waaronder een dunk) en bracht de stand op 60-39. Een dunk van Schaftenaar deed Roemenië opnieuw in een time-out vluchten bij een stand van 68-42 en nog een dikke zes minuten te gaan. In de slotfase gooide de Roemeense Amerikaan Giordan Watson nog wat punten binnen, maar de wedstrijd was natuurlijk al lang gespeeld. Stefan Wessels, die na jaren weer terugkeerde in de Nederlandse selectie bepaalde de eindstand op 77-52.

De Orange Lions spelen zondag de laatste kwalificatiewedstrijd van deze cyclus. Het zou mooi zijn als Nederland dit duel ook weet te winnen, want dan kunnen de Orange Lions de volgende cyclus met drie overwinningen en drie nederlagen beginnen. In die volgende cyclus komen de Orange Lions in elk geval uit tegen Litouwen, Polen en Hongarije.

Hoofdcoach Toon van Helfteren was uiteraard opgetogen. “Hopelijk komen de mensen die er vanavond niet waren, zondag wel. Want ze hebben iets gemist!”

Ga voor meer ober de Orange Lions naar www.oranjebasketball.com.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF