U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions Academy officieel gepresenteerd

Terug naar overzicht

Orange Lions Academy officieel gepresenteerd

29 juni 2018 14:23:00


Hoofdcoach Marco van den Berg en een deel van de selectiie tijdens de presentatie voorafgaande aan de interland Nederland - Roemenië.

“Ik heb er ontzettend veel zin in. Dit hebben we de afgelopen dertig jaar niet aan toptalenten kunnen bieden. Toen ik nog bondscoach was, riep ik al: dit wil ik. En we hebben in Nederland ook in andere sporten laten zien dat als we talenten opleiden, we het ook meteen goed doen. Het is geweldig dat we met de Orange Lions Academy nu ook zo’n opleidingsprogramma kunnen aanbieden aan jonge, talentvolle basketballers in Nederland.”

Deze enthousiaste woorden sprak Marco van den Berg donderdagavond bij de presentatie van de Orange Lions Academy, die op 1 augustus officieel van start gaat. Dat gebeurde voorafgaand aan de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland – Roemenië in de MartiniPlaza in Groningen. In aanwezigheid van de media en leden van de Money Ball Club, de businessclub van de Orange Lions, lichtte hoofdcoach Van den Berg de stand van zaken rond de Academy toe. Tevens werden de spelers in het programma voorgesteld.

Eind vorig jaar werd bekend dat het Nederlandse basketball aan de mannenkant wordt verrijkt met een door sportkoepel NOC*NSF erkend en – mede door CTO Amsterdam/Topsport Amsterdam – ondersteund nationaal opleidingsprogramma voor jonge, talentrijke basketballers in de leeftijd van 15 t/m 20 jaar. De NBB en de stichting Nederlands Mannen Team (NMT) hebben samen de ambitie om van de Orange Lions Academy in Amsterdam een toonaangevend Europees opleidingsinstituut te maken.

De afgelopen maanden is achter de schermen hard gewerkt om de Academy organisatorisch in te richten en de selectie vorm te geven. Dat heeft geleid tot het vastleggen van de volgende dertien spelers: Bram Cissé (Lokomotief, Rijswijk), Bram de Bruin (Basketiers, Zevenaar), Ivo de Vreede (Lokomotief, Rijswijk), Jerome Palm (Triple Threat, Haarlem), Jitze ter Haar (UBALL, Utrecht), Joey Curington (Antwerpen, België), Joran Triemstra (NBB Basketball Academy Noord), Pieter Buijs (Giants, Bergen op Zoom), Randell Wiel (Harlemlakers, Badhoevedorp), Yannick Kraag (Triple Threat, Haarlem), Eloi Nimako Sarkodee (Basketball Academy Limburg, Weert), Dimitri Maconda (Basketball Academy Limburg, Weert) en Bob Berghuis (Harlemlakers, Badhoevedorp). Als assistent-coach is Luiz Lemes aangesteld. De in Nederland woonachtige Braziliaan heeft veel ervaring opgedaan als scout in de NBA en coach in Zuid-Amerika.

De bevlogen hoofdcoach Van den Berg popelt van ongeduld om aan de slag te gaan met de dertien jonge talenten in de Orange Lions Academy. “Er loopt ongelooflijk veel talent in Nederland rond. Als je hier aan de boom schudt, vallen er zo een stuk of vijf, zes toptalenten uit met internationale potentie. Ik beweer al jaren dat er in Nederland elk jaar potentiële NBA-spelers worden geboren. Dat is echt zo. Ik weet waar ik over praat. Wat ik zie, is dat de Orange Lions Academy Nederlandse jongens in eigen land een kans biedt om naar een topniveau toe te groeien. Alleen al van die gedachte word ik blij. Laat staan, als we binnenkort met elkaar aan de slag gaan.”

Ook de spelers kijken uit naar de start van het nieuwe opleidingsprogramma. Ivo de Vreede die de overstap maakt van de Rijswijkse club Lokomotief naar de Orange Lions Academy: “Ik heb gekozen voor de Orange Lions Academy, omdat ik door deel uit te maken van dit programma de volgende stap in mijn ontwikkeling kan zetten, ik geloof erg in het verhaal van coach Marco van den Berg.” Joey Curington verruilt zelfs België voor Amsterdam. “Na de eerste training van coach Marco wist ik meteen dat ik dit wilde gaan doen. Ik heb er enorm veel zin om met deze coach en de andere jongens aan de slag te gaan en me verder te ontwikkelen. Mijn uiteindelijk doel? Dat is de NBA.”   

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF