U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions nemen zege op Italië mee naar volgende ronde

Terug naar overzicht

Orange Lions nemen zege op Italië mee naar volgende ronde

1 juli 2018 20:14:00

De Orange Lions hebben in Groningen een historische overwinning op Italië geboekt en blijven in de race voor deelname aan de FIBA World Cup 2019 in China. In de laatste wedstrijd in deze WK-kwalificatiereeks waren de basketballers van Oranje zondagmiddag met 81-66 te sterk voor Italië. De overwinning op de italianen is pas de tweede in totaal en de eerste sinds 1947! Tussendoor verloor Nederland 23 keer van de Azzurri.

De Orange Lions begonnen aan het duel tegen de Italianen met een wijziging in de startende vijf. Arvin Slagter had de plaats ingenomen van Shane Hammink. Nederland speelde fris, bewoog goed en het leek alsof de Italianen een dagje uit er van maakten. Amedeo Della Valle ontbrak bij de Italiaanse formatie en dat scheelt een slok op een borrel. Roeland Schaftenaar nam de eerste vier punten voor de Orange Lions voor zijn rekening. Na drie minuten plaatste de Nederlandse formatie een runnetje. Van 4-4 werd het in één ruk 12-4 met onder andere een linkshandig hoekje van Thomas van der Mars en een dunk van Charlon Kloof na een steal. Nadat Chris Burns en Worthy de Jong driepunters hadden uitgewisseld, nam Meo Sacchetti een time-out. Er waren net iets meer dan vier minuten gespeeld en de Orange Lions hadden een 15-7 voorsprong genomen.

Na de time-out bracht Kloof met een driepunter het verschil op elf punten: 18-7. Italië nam de zaken wat serieuzer en trok de verdediging wat strakker aan. De Orange Lions bleven vier minuten op 18 punten steken, waardoor de ploeg uit Zuid-Europa terugkwam tot 18-13. Shane Hammink brak de ban met een rake vrije worp. Niettemin werd het eerste kwart met ‘slechts’ een 19-15 voorsprong afgesloten.

Het tweede kwart was aanvankelijk voor de Orange Lions. In korte tijd stond het Italiaanse vlaggetje voor vier temfouten al kaarsrecht overeind. Hammink blockte in de verdediging een Italiaans schot en ging vervolgens coast to coast. Zijn twee vrije worpen gleden door het netje. Via 24-15 liepen de oranjehemden mede door een reeks vrije worpen van 24-15 door naar 28-18. Toch was er een fase waarin de Nederlandse ploeg het lastig had om de bal op te brengen en om de verdedigende rebound te controleren. Schaftenaar scoorde onder het bord nadat een Italiaans hem de bal onder druk van Nick Oudendag schonk. Leon Williams pakte vervolgens een steal, waarna De Jong met een dunk voor 34-22 zorgde.

Uiteraard nam Sacchetti wederom een time-out. De 17-jarige Nicolo Mannion en Ariel Filoy paften twee driepunters op rij binnen. Awudu Abass zorgde een minuut voor de pauze zelfs voor 34-30, maar het laatste woord was voor de Orange Lions. Kloof scoorde twee keer op miraculeuze wijze, waardoor de Orange Lions de rust in gingen met een 38-30 voorsprong.

Na de pauze leek Italië te beseffen dat een nederlaag tegen de Orange Lions niet de bedoeling was. Met name Abass bezorgde de Nederlandse verdediging handenvol werk en lokte de ene na de andere fout uit. Binnen twee minuten was de Nederlandse voorsprong geslonken tot vijf punten: 40-35. De arbitrage trad nu ook strenger op en na drie minuten stonden beide ploegen al in de penalty. Vier punten op rij van Yannick Franke en twee rake vrije worpen van Arvin Slagter gaven Nederland weer de nodige lucht: 48-39. Opnieuw was Abass de plaaggeest voor de Orange Lions, want met nog vier minuten te gaan in het derde kwart, was het 49-45. Hammink antwoordde met een fraaie spinmove en twee rake vrije worpen. Italië wilde echter nog van geen wijken weten. Mannion bracht de spanning bij 53-49 weer terug. Net als voor de pauze was het laatste woord voor Nederland. Hammink (twee vrije worpen) en Kloof (atletische lay-in met links plus fout mee) brachten de stand na drie kwarten op 58-49.

Aan het begin van het vierde kwart probeerde de Italiaanse coach Sacchetti het tij nog te keren met twee time-outs binnen drie minuten. Het mocht niet baten. Via Franke en Nick Oudendag liepen de Orange Lions uit naar 67-54. Vijf Italiaanse vrije worpen verder was het weer 67-59 en was er nog niets beslist. Een driepunter van De Jong werd gevolgd door drie rake vrije worpen van Kloof. Nadat de spelverdeler nogmaals scoorde en ook Van der Mars een duit in het zakje deed, was het ineens 77-59 met nog twee minuten te gaan. In Italië was er destijds met 80-62 verloren, dus een beter resultaat zou een onderling resultaat nog in het voordeel van Nederland uit kunnen laten komen Dat lukte echter niet, want de Italianen profiteerden van Nederlands balverlies: 77-66. In de laatste halve minuut gaven rake vrije worpen van Van der Mars en Hammink de Nederlandse zege nog meer kleur: 81-66.

Doordat Kroatië gehakt maakte van Roemenië eindigde de ploeg van hoofdcoach Toon van Helfteren als tweede. In september gaan de Orange Lions met drie zeges en drie nederlagen weer verder. De nieuwe poule wordt compleet gemaakt met Litouwen, Polen en Hongarije.

Worthy de Jong was op de hoogte van de laatste zege van de Orange Lions tegen Italië, 71 jaar geleden. Bovendien was het de eerste keer dat Nederland in eigen huis van de Italianen wist te winnen. “Hier hebben we met z’n allen naartoe gewerkt. Op dit resultaat mogen we trots zijn”, gaf De Jong aan.

De Italiaanse coach Meo Sacchetti was complimenteus over de Nederlandse ploeg. “Zij speelden veel fysieker dan wij. Bovendien oogde de Nederlandse ploeg ook fitter. Al met al een verdiende zege voor Nederland.”

“Just another day at the office”, was het commentaar van Toon van Helfteren na het behalen van deze uitermate belangrijke zege.

Ga voor meer over de Orange Lions naar www.oranjebasketball.com.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF