U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Angels plaatsen zich voor FIBA 3x3 Europe Cup 2018

Terug naar overzicht

Orange Angels plaatsen zich voor FIBA 3x3 Europe Cup 2018

2 juli 2018 09:26:00

De Orange Angels  hebben zich geplaatst voor de FIBA 3x3 Europe Cup, die van 14 t/m 16 september in Roemenië wordt gehouden. In de Roemeense stad Constanta wonnen de Angels afgelopen weekeinde tijdens de Qualifier vier van de vijf duels. De 12-11 zege in de 'kruiswedstrijd' tegen Oostenrijk was uiteindelijk voldoende voor een EK-ticket. Omdat organisator Roemenië - winnaar van de andere poule - zich al automatisch had geplaatst, hoefde Nederland het laatste duel tegen België niet meer te spelen.

Marlou de Kleijn, Natalie van den Adel en de zussen Jill en Loyce Bettonvil hadden zaterdag een valse start toen de eerste groepswedstrijd tegen Israël met 13-17 werd verloren. Daarna volgde het herstel met overwinningen op Slowakije (15-8), Zwitserland (12-10) en Litouwen (14-12). Op basis van het puntengemiddelde per duel eindigde de ploeg van bondscoach Hakim Salem als derde in groep A achter Zwitserland en Israël. In de halve finales trof Oranje vervolgens Oostenrijk, de nummer twee van de poule B. In een razendspannende wedstrijd waren de Angels met 12-11 net te sterk voor de Oostenrijkse vrouwen. Dat was voldoende voor kwalificatie.

Drie weken geleden liepen de Nederlandse 3x3 basketbalsters nog de kwartfinales bij het WK in Manilla mis ondanks drie zeges in de groepsfase. Vorig jaar wonnen de Nederlandse vrouwen voor het eerst een medaille op een internationaal 3x3 kampioenschap door brons te winnen bij de FIBA 3x3 Europe Cup op het Museumplein in Amsterdam.

Teleurstellend begin
"We hebben het gehaald", zegt bondscoach Hakim Salem. "En hoe. We begonnen het toernooi teleurstellend met verlies tegen Israël. We herstellen goed tegen Slowakije, maar 1-1 na twee groepsduels is geen gunstig uitgangspunt. De eerste wedstrijd op de tweede dag was een must win tegen Zwitserland, liefst met zeven punten verschil. Tot drie minuten voor tijd hadden we die marge, maar opeens vergeten we te basketballen, komen zij dichterbij en winnen we maar met twee verschil. Tegen Litouwen was de opdracht simpel: winnen en 21 punten maken. Dat zou ons de groepswinst geven en directe kwalificatie, al moest Israël dan wel verliezen van Zwitserland. Uiteindelijk winnen we wel, maar scoren niet genoeg."

En zo stond Nederland in de halve finales tegen Oostenrijk. Volgens Salem 'een jong zeer agressief team'. "We starten wederom goed, maar slagen er niet helemaal in los te komen. Zij spelen fysiek en onze keiharde verdediging gedurende het toernooi heeft te veel energie gevergd. Want we zijn wel het beste verdedigende team van het toernooi. Het werd spannend en door geweldige stop pakken we toch onze EK-tickets. De ontlading was enorm groot. Loyce Bettonvil had tegen Zwitserland een gebroken vinger opgelopen. Maar daar hebben we ons doorheen geknokt. Door team effort en een keiharde defense staan we op het EK. Ik ben super trots op mijn team dat veel tegenslagen heeft gehad, maar nooit is gestopt met vechten."

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF