U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Angels VU18 sluiten oefentoernooi af met zege

Terug naar overzicht

Orange Angels VU18 sluiten oefentoernooi af met zege

2 juli 2018 13:53:00

De Orange Angels VU18 hebben het oefentoernooi in Frankrijk in voorbereiding op het EK in de B-divisie afgesloten met winst. Tegen Israël VU16 werd het zondag 69-59. Daarmee herstelde Nederland zich van de 64-35 nederlaag zaterdag tegen Frankrijk VU18. De jonge Nederlandse basketbalsters waren het toernooi begonnen met verlies (75-71) tegen het  Argentijnse VU17-team.

Trots zocht bondscoach Meindert van Veen in de rust van het duel tegen Frankrijk met zijn team de kleedkamer op. Nederland VU18 keek tegen een 17-16 achterstand aan. ,,We werkten keihard en hielden ons goed aan de verdedigende afspraken. Doordat zij twee keer een driepunter erin gooiden onder druk van de schotklok, stonden we een puntje achter. Maar aanvallend schoten we letterlijk en figuurlijk tekort, want we hadden een punt of tien voor kunnen staan.’’

Meteen na de rust lieten de Orange Angels het erbij zitten. De guards leden veel balverlies, wat de Frankrijk een serie gemakkelijke scores opleverde. Van Veen zag de spreekwoordelijke 'koppies naar beneden gaan'. "Weg was onze vechtlust en de ploeg zakte collectief door het ijs. Waar Frankrijk in de eerste helft twintig minuten over het scoren van zeventien punten had gedaan, lukte ze nu in vijf minuten." Wat restte was een onthutsende 64-35 nederlaag.

En dus moest er een dag later van Israël VU16 gewonnen worden. Dat lukte, alleen niet zonder slag of stoot. De verdediging zat aanvankelijk goed dicht. Na vijf minuten was het 8-2 en hadden de Angels al acht vrije worpen gemist (dat zouden er meer dan 20 worden). Van Veen: ,,Halverwege stonden we met 33-28 voor, maar 50-20 was meer op zijn plaats geweest. Ongelooflijk wat we aan lay-ups en vrije worpen misten.’’ Het werd 45-30, maar die voordelige marge werd te snel weer uit handen gegeven. Israël mocht in het vierde kwart zelfs tot op vier punten terugkomen, voordat het verschil weer in de dubbele cijfers werd gebracht: 69-59.

Volgende week speelt Nederland in voorbereiding op het EK in de B-divisie in Oostenrijk (3 t/m 12 augustus) een oefentoernooi in Polen. Het speelschema ziet er alsvolgt uit:

10 juli: Polen VU18 - Nederland VU18 (Warschau, Polen)
11 juli: Polen VU18 - Nederland VU18 (Warschau, Polen)
12 juli: Polen VU18 - Nederland VU18 (Warschau, Polen)

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF