U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Angels U20 naar laatste acht na zege op Letland

Terug naar overzicht

Orange Angels U20 naar laatste acht na zege op Letland

11 juli 2018 19:05:00

De Orange Angels U20 hebben voor een huzarenstukje gezorgd door de laatste acht van het Europees Kampioenschap in de A-divisie in Hongarije te bereiken. Nederland won woensdag in Sopron de cruciale 'kruiswedstrijd' tegen Letland met 77-73 en ontmoet nu donderdag om 13.30 uur in de kwartfinales Zweden dat verrassend Rusland uitschakelde.

KWARTSTANDEN: 20-21, 15-20, 20-14, 18-22.

Game changer
De twee teams waren het duel aan elkaar gewaagd, al kwam Nederland in de eerste helft even met tien punten voor. Het werd dus een nagelbijter. Na een lay-up van Luize Septe leidde Letland met nog 3:27 op de klok met 71-65. Bondscoach Laki Lakner nam een time-out om zijn speelsters weer kalm te krijgen. Met succes. De Angels gooiden er in de slotfase een goede press tegenaan, waardoor Letland de bal niet meer fatsoenlijk over de middenlijn kreeg en in balverlies grossierde. Letland probeerde door persoonlijke fouten te maken en de klok te stoppen het tij nog te keren, maar Ilse Kuijt, Mia Hordijk en vooral Laura Westerik klaarden het karwei vanaf de vrije worplijn.

Top performers
Mia Hordijk 12 punten, 5 rebounds en 5 steals; Laura Westerik 11 punten, 6 rebounds en 3 steals; Katoo Koenen 11 punten, 7 rebounds en 2 op 4 driepunters. Digna Strautmane (Letland) 28 en 9 rebounds.

Opvallend
Nederland gaf weer staaltje teambasketbal en collectieve vechtlust ten beste. Het had negen speelsters die in de dubbele cijfers scoorden, waarvan er acht 7 punten of meer hadden. De Angels hadden een 50-38 reboundoverwicht en pakten liefst 23 aanvallende rebounds.

Laki Lakner: "Letland heeft een goede ploeg. Digna Strautmane speelt in Amerika op collega bij Syracuse. Ons game plan was om vooral haar en Aleksa Gulbe aan te vallen, want dat zijn hun twee beste speelsters. Dat werkte. Al in de eerste helft hadden ze beiden drie persoonlijke fouten. We kwamen tien punten voor en als we vlak voor rust niet drie keer de bal hadden ingeleverd, hadden we er ook tien bij rust voor gestaan. In de tweede helft kwamen onze starters in foutenlast. Dan blijkt maar weer waarom je een goede bank nodig hebt. Meiden als Milou Vennema en Yfke kwamen sterk van de bank af en werkten vooral in de verdediging keihard. Een mooie zege tegen een ploeg die vorig jaar nog bij de beste vijf zat. We hebben weer als team gespeeld en weer met teamspirit geknokt."

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.

Volgende wedstrijd: Zweden VU20 - Nederland VU20 donderdag 12 juli om 13.30 uur (NL tijd).
Livestream: klik hier.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF