U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Angels U20 ten koste van Zweden naar halve finales

Terug naar overzicht

Orange Angels U20 ten koste van Zweden naar halve finales

12 juli 2018 15:39:00

De Orange Angels U20 blijven stunten bij het Europees Kampioenschap in de A-divisie in Hongarije. Nederland heeft donderdag in Sopron de halve finales bereikt ten koste van Zweden. Oranje was in de kwartfinale met 66-74 te sterk voor de Scandinavische formatie.

De Angels houden zo kans op een medaille. Drie jaar geleden won Nederland VU20 brons op het EK op Lanzarote achter grootmachten Spanje en Frankrijk. Dat was de eerste podiumplek ooit voor een valide Nederlandse vrouwenploeg bij een groot internationaal toernooi in het traditionele vijf-tegen-vijf basketball.

KWARTSTANDEN: 21-22, 12-20, 9-13, 24-19.

Game changer
Het eerste kwart (21-22) ging gelijk op, daarna bouwde Nederland in het tweede kwart aan een voorsprong die na een 3-12 run veertien punten bedroeg. Het was Jullia Jorritsma die voor 28-42 zorgde, waarna Zweden er richting de rust nog vijf punten af wist te snoepen. In het derde kwart groeide het verschil twee keer maar vijftien punten (38-53 en 40-55). De 42-55 voorsprong na het derde kwart werd vervolgens in veilige haven geloodst. Zweden kwam nog terug tot 55-60, maar na drie rake vrije worpen van Milou Vennema stond het weer 55-63.

Top performers
Noor Driessen 16 punten (7/15), 8 rebounds en 6 assists; Laura Westerik 16 punten,11 rebounds en 2 steals; Mia Hordijk 12 punten, 7 rebounds en 5 assists.

Opvallend
Nederland had net als tegen Letland een flink reboundoverwicht (56-42) en pakte 22 aanvallende rebounds. Beide landen waren trefzeker op de vrije worplijn. Nederland schoot daar 18 uit 22, Zweden 12 uit 14.

Laki Lakner: "Na onze zege op Letland hebben we naar Zweden-Rusland gekeken en wat we toen zagen: Zweden speelde goed, snel en hard. Had in die wedstrijd alles dat basketball zo mooi maakt. Cajsa Uhrstrom schoot 7 op 8 drietjes raak en Rusland verloor. En dat was dus onze volgende tegenstander, die wel slechts vierde in hun poule waren geworden. Ik moet Molly en Thijs, mijn assistenten, een compliment maken voor hun analyse van Zweden en het voorbereidende werk. Met een driekwart press en soms een full court press hebben we de snelheid uit hun spel gehaald. In de open court zijn ze dribbelend heel goed, maar minder sterk aan de bal in set aanvallen en één tegen één situaties. In het tweede kwart liepen we uit naar twaalf en door een drietje in de buzzer was het maar negen verschil. In het derde kwart werd het maximaal vijftien verschil. Ze zijn nog eenmaal terug geweest op vijf, maar toen maakten ze een fout op een driepuntspoging van Milou Vennema. We hebben het hele duel gecontroleerd, gedomineerd en verdiend gewonnen. Nu Spanje. Die hebben we in de voorbereiding en hier  in het eerste kwart zoek gespeeld. Nu is het zaak om met iets te komen, waardoor we er veertig minuten lang een wedstrijd van kunnen maken."

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.

Volgende wedstrijd: Nederland VU20 vs Spanje VU20 zaterdag 14 juli om 20.15 uur (NL tijd).
Livestream: klik hier.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF