U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Leerzame oefenstage Orange Angels U18 in Polen

Terug naar overzicht

Leerzame oefenstage Orange Angels U18 in Polen

12 juli 2018 18:00:00

De Orange Angels U18 hebben een leerzame stage in Polen achter de rug. Nederland speelde de afgelopen drie dagen in Zyradów drie oefenduels tegen hun Poolse leeftijdsgenoten in voorbereiding op het EK in de B-divisie deze zomer. Wat op het toernooi in Frankrijk al aan het licht was gekomen, werd in Polen nogmaals bevestigd. De VU18-selectie is volgens bondscoach Meindert van Veen kwetsbaar op de guardpositie. De drie wedstrijden tegen Polen leverden twee grote nederlagen op en één nipte na verlenging.

De eerste wedstrijd, die met 81-62 verloren ging, was heel snel gespeeld. Nederland keek tegen een 27-10 achterstand aan en toen waren er nog geen tien minuten gespeeld. Met goed spel kwam Oranje tot 34-29 terug, maar vier keer balverlies op rij zorgde voor een 50-31 ruststand. In het derde kwart werd het verschil tot tien teruggebracht, maar dichterbij kwam Nederland nooit. Na afloop werd Robyn Bouwer (11 punten) uitgeroepen tot beste speelster aan Nederlandse zijde.

Op de tweede dag sloot Nederland het eerste kwart met een 20-25 voorsprong af, nadat het maximaal 11 punten (11-22) had voorgestaan. Daarna deelde Polen de lakens uit en bleek de mentale weerbaarheid van een aantal speelsters aan de geringe kant. Via 48-36 met de rust werd een 97-67 nederlaag geleden. Evelien Lutje-Schipholt, die als een van de weinigen bleef knokken, was nu de beste Nederlandse speelster.

Dat een goede betrouwbare guard het verschil kan maken, bleek donderdagmorgen tijdens de derde wedstrijd. Kiki Fleuren nam het heft in handen en gaf leiding in de aanval. Het eerste kwart eindigde met een16-12 stand en halverwege gaf het scorebord 35-33 aan. Meteen in de tweede helft nam Nederland het initiatief en liep het uit naar 35-44. De grootste voorsprong viel bij 39-49 te noteren. Van die marge van tien punten waren er nog vier over (49-53) met nog tien minuten te gaan. In die laatste periode was het zeer spannend. Een drietje van Fleuren betekende 61-63 met nog een minuut te gaan. Een goede drive ging in de slotfase mis, net als het laatste schot, waardoor er bij 63-63 verlengd moest worden. Balverlies zette Nederland snel op achterstand. Bij 72-69 werden er twee vrije worpen gemist, waarna Polen met 74-72 de winst pakte. Kiki Fleuren was dit keer de beste Nederlandse speelster.

Van Veen: ,,De mentale weerbaarheid van de ploeg is zorgelijk. Conditioneel zijn we goed, want in de laatste wedstrijd – zeker als het lekker gaat – kunnen we wel blijven knokken. Wederom drie wedstrijden waar we wat mee kunnen. Grote tegenvaller is de ernstige knieblessure van Raquel Terrer van Gool, die ze tijdens de training voor de eerste wedstrijd opliep. Ze had zich juist in de ploeg gespeeld en zou voor het eerst voor Nederland uitkomen op een EK. Heel sneu, waarschijnlijk moet ze geopereerd worden.’’

Nederland sluit de voorbereiding af met twee oefenduels tegen Luxemburg op zaterdag 21 juli en zondag 22 juli in Amsterdam. Het EK wordt gehouden van 3 t/m 12 augustus in Oberwart in Oostenrijk.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF