U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lion U20 na verlies tegen Tsjechië door voor plaats 9-16

Terug naar overzicht

Orange Lion U20 na verlies tegen Tsjechië door voor plaats 9-16

18 juli 2018 21:54:00

De Orange Lions U20 hebben de belangrijke wedstrijd tegen Tsjechië niet in winst kunnen omzetten. Kwart één ging met 20-2 verloren en in het tweede kwart ging het niet veel beter (26-15). Ondanks een erg sterk derde kwart (5-22) konden de Lions het niet meer opbrengen om de Tsjechen bij te halen. Einduitslag: 64-49. Door het verlies tegen de Tsjechen strijden de Lions vanaf vrijdag verder voor plaats 9 t/m 16.

De Orange Lions U20 zochten in de eerste keren balbezit de in de vorige wedstrijden inside dominerende Kevin Schutte. Die slaagde er deze keer niet in om zijn tegenstander voorbij te komen, en zijn jump-hookjes vielen ook niet. De Tsjechen hadden de teller na ruim twee minuten op acht staan, waaronder twee driepunters. Elay Wirjo maakte in de derde minuut met een mid-range jumper de eerste twee Nederlandse punten. Het was niet dat Tsjechië Oranje aan alle kanten weg speelde, maar dit eerste kwart was het wel erg bar; na Wirjo vond niemand nog het netje. Stand na tien minuten: 20-2.

Het duurde tot diep in de tweede periode voordat het beeld van de wedstrijd veranderde; bij 39-9 begon Dylan van Eyck schoten te maken. Daarna duurde het nog even voordat het verschil op het scorebord kleiner werd, maar dat gebeurde uiteindelijk wel; van maximaal 31 tot 29 bij rust, 46-17.

Ook in de tweede helft was het van Eyck die zijn team op gang hielp; Nederland zette een 0-10 run neer voordat Tsjechië in de vijfde minuut voor het eerst scorend iets terugdeed. Bij 48-39 na een driepunter van Wirjo met nog een minuut op de klok, heeft het er zowaar nog de schijn van dat Nederland al in het derde kwart helemaal terug zou kunnen komen in de wedstrijd. Maar Tsjechië antwoordde met ook een driepunter en 51-39 na dertig minuten.

Nederland kwam zelfs nog verder terug; na een monsterblok en coast-to-coast drive van Dylan van Eyck staat het 53-47 en zijn er na een time-out nog bijna vijf minuten te gaan. Er volgen kansen om zelfs nog dichterbij te komen, maar die worden niet benut. Daarna is de koek een beetje op bij Nederland en maken de Tsjechen er uiteindelijk 64-49 van. De Lions hebben bewonderenswaardig terug geknokt, maar het is niet genoeg voor een plaats bij de eerste acht van dit toernooi.

Kwartstanden: 20-2, 26-15, 5-22, 13-10.

Game changer
De stand 39-9 en Dylan van Eyck; vanaf die stand rondde van Eyck schoten af zoals de bedoeling is, scorend dus. Vanaf dat moment liep Tsjechië niet verder uit, en even later begonnen de Orange Lions een onwaarschijnlijke inhaalrace.

Top performers
Dylan van Eyck: 23 punten (10/11 schoten) en 6 rebounds. Marijn Ververs, Iyen Enaruna en Maik Bouwer elk 7 rebounds. Boyd vd Vuurst de Vries 7 assists.

Opvallend
Kevin Schutte domineerde inside in de vorige wedstrijden, maar kwam nu in het spel nauwelijks voor.

Steenmetz: “De wedstrijd tegen Tsjechië was er een met twee gezichten. Als coach ga ik proberen te analyseren waarom we vandaag zo slecht begonnen. Ik heb geprobeerd om mijn team zo goed mogelijk voor te bereiden op deze wedstrijd en ik kan alleen maar constateren dat dit helemaal niet gelukt is... In de tweede helft hadden we een geweldige comeback, tot het punt dat er zelfs nog grote kansen waren voor de winst. Maar toen misten we een open driepunter en wat lay-ups, en maken we slechte keuzes en verkeerde beslissingen in defense en offense en is de winst alsnog voor Tsjechië. Morgen wonden likken en dan gaan we weer proberen om de laatste wedstrijden er weer het beste van te maken.”

Statistieken: Klik hier

Beelden: Klik hier

Volgende wedstrijd: Nederland  –  Portugal, vrijdag 20 juli om 19.30 uur (NL tijd).

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF