U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Nathan Kuta geniet na van gouden EK en MVP-verkiezing

Terug naar overzicht

Nathan Kuta geniet na van gouden EK en MVP-verkiezing

10 augustus 2018 19:36:00


Foto's fiba.com

‘Ik hou van jullie! En ik blijf voor Nederland spelen, hoor. Schrijf dat maar op.’ Dat is de boodschap die Nathan Kuta nog even aan de Nederlandse basketbalgemeenschap wil meegeven. De 18-jarige forward/center veroverde afgelopen zondag bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie goud met Nederland en werd en passant ook nog even uitgeroepen tot Most Valuable Player van het toernooi.

Nog even zijn gemiddelde cijfers over acht duels, inclusief de met 86-57 gewonnen finale tegen Slovenië: 14,6 punten, 10,9 rebounds, waarvan 4,1 aanvallend, één block en een schotpercentage van 55,2. Maar de 2.04 meter lange Kuta wil wel graag even onderstrepen dat het goud en bijbehorende promotie naar de A-divisie een teamprestatie zijn geweest. “We speelden elke wedstrijd alsof we in een oorlog zaten, waarin we met elkaar moesten overleven én winnen. Het is heel speciaal om dit mee gemaakt te hebben. Niemand had dit gedacht.”

Op de vraag wat de wapens waren waarmee de concurrentie in Skopje met succes werd bestreden, zegt Kuta resoluut: “Onze lengte. Die was gemiddeld twee meter, daar is het lastig spelen tegen. Inside waren we niet te stoppen. Mijn rol inside? Het voelde niet alsof ik de belangrijkste was, al is het natuurlijk wel mooi dat je zo wordt beloond. Man, we hadden echt alles. Goede pointguards, goede shooters, reboundkracht. We hadden altijd wel iets waar we de andere ploegen mee konden verslaan. Maar een team dat heerst in de rebound, is lastig te stoppen.”

Kuta, die in België woont en speelt, en over een Belgisch en een Nederlands paspoort beschikt, koos er weloverwogen voor om voor de Orange Lions te gaan spelen. “De situatie in België was als volgt: ik had niet het gevoel dat ze daar echt in mij geloofden. Ze hadden daar al een center die al het vertrouwen kreeg. Over mij dachten ze: die kan niet zoveel, die zal vast niet zoveel bereiken. Daarnaast zat er bij de Orange Lions een Belgische coach, Paul Vervaeck, die wel alle vertrouwen in mij had. Dat speelde ook een rol. Ik heb er geen seconde spijt van gehad. En ik blijf voor Nederland spelen. Eens kijken of we volgend jaar met de Orange Lions U20 naar de A-divisie kunnen promoveren.”

Aan reacties geen gebrek de afgelopen dagen, zegt Kuta. “Op een gegeven moment werd het wel een beetje erg veel. Maar ja, het is natuurlijk wel mooi als iedereen zo mee leeft. Dat is ook een compliment. En ik moet zeggen dat Nederland fijne supporters heeft. Ik hou van jullie, hoor!”

Komend seizoen komt Kuta in de Belgische Euromillions League uit voor Limburg United, waar hij een contract voor één seizoen heeft getekend. Maar Paul Vervaeck, zijn coach bij de Orange Lions U18 en nu ook coach bij concurrent Kangoeroes Basket Mechelen, heeft al laten weten Kuta er graag bij te willen hebben in toekomst. “Ja, Paul wil dat heel graag. Ach, we zien wel.”

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF