U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » ‘De Cruyff Foundation Junior League is voor mij heel belangrijk geweest’

Terug naar overzicht

‘De Cruyff Foundation Junior League is voor mij heel belangrijk geweest’

14 september 2018 11:44:00

Het WK-goud van de Nederlandse rolstoelbasketbalsters is alom met luid gejuich ontvangen. Ook bij de Johan Cruyff Foundation zijn ze zeer ingenomen met het eerste basketbalgoud ooit op een wereldkampioenschap. De Cruyff Foundation steunt al jaren jeugdrolstoelbasketbal in Nederland. Twee speelsters van de gouden Orange Angels, Bo Kramer en Amy Kaijen, hebben een innige band met de stichting van voetballegende Johan Cruijff, die sportbeoefening door jongeren met een beperking stimuleert.

En dan ben je ineens wereldkampioen! Bo Kramer loopt nog steeds rond met een gelukzalig gevoel. “Ik ben zo ongelooflijk trots op het team. Dat ik als basisspeelster heb mogen bijdragen aan deze historische prestatie is zo gaaf. We zijn wereldkampioen en de komende vier jaar blijven we dat nog. Sterker, dit neemt niemand ons ooit nog af.”

Wereldtopper
De 19-jarige spelverdeelster van de Orange Angels heeft haar opleiding tot wereldtopper in het rolstoelbasketbal mede te danken aan de in 2015 gestarte Cruyff Foundation Junior League. Dat is een initiatief van de Cruyff Foundation en de Nederlandse Basketball Bond, om jongeren met een beperking aan het basketballen te krijgen. Kramer maakte tijdens een Paralympische talentendag van NOC*NSF kennis met rolstoelbasketbal en was meteen verkocht. “Ik ben mee gaan trainen op Papendal bij de nationale U18-selectie en daarna ook in de Cruyff Foundation Junior League gaan spelen voor s.c. DeVeDo. Voor mij is dat heel belangrijk geweest. Daar kun je groeien als speelster door wedstrijden te spelen met leeftijdsgenoten onder elkaar. Je ziet hoe anderen het doen. Ik ben als speelster deels gevormd in de Junior League en kan het dan ook iedereen aanraden.”

Ambassadeur
Haar 24-jarige teamgenote Amy Kaijen (samen spelen ook ze competitie in Duitsland bij RSC Osnabrück) heeft ook een band met de Cruyff Foundation. In 2013 was zij een van ‘De 14 van Johan’, veertien jonge ‘ambassadeurs’ met een beperking voor wie sport een belangrijke plek in hun leven heeft en die dat namens de Cruyff Foundation uitdragen (Kramer is trouwens ook zo’n ambassadeur geweest). Ofschoon Kaijen zelf nooit in de Cruyff Foundation Junior League heeft gespeeld (‘die bestond nog niet toen ik begon bij Barons in Breda’), draagt ze de League een warm hart toe. “Het zo is belangrijk dat je met leeftijdsgenoten samen met en tegen elkaar kunt sporten. Mooi dat zoiets bestaat. Ik had het zelf heel graag meegemaakt.”

Gouden roes
Net als Kramer verkeert Kaijen nog in een gouden roes. “Het is allemaal nog een beetje onwerkelijk. Ik heb in het verleden wel vaker bij de selectie gezeten, maar viel er altijd net buiten. Het EK vorig jaar was mijn eerste grote toernooi en toen was ik al ongelooflijk trots dat we kampioen werden. Maar nu deed ik voor het eerst mee aan een wereldkampioenschap en dan kom je thuis met goud. Dat verwacht je toch niet. Ik loop nog steeds met een glimlach op mijn gezicht rond.”

Ongelooflijk trots
Niels Meijer, Algemeen Directeur van de Cruyff Foundation, is ongelooflijk trots op de prestatie van Kramer, Kaijen en de andere Angels, die woensdag 19 september a.s. tijdens de jaarlijkse Open Dag van de Cruyff Foundation zullen worden gehuldigd. “De Cruyff Foundation is al jarenlang partner van de NBB, omdat we het belangrijk vinden dat jongeren de mogelijkheid krijgen om zichzelf middels sport te ontwikkelen, zelfvertrouwen op te bouwen, maar bovenal plezier te hebben. Aan de Cruyff Foundation Junior League hebben inmiddels veel kinderen deelgenomen. Zo ook ‘onze’  14 van Johan, Amy en Bo; beiden nu speelster van het Nederland team dat afgelopen maand wereldkampioen is geworden. Wij zijn ongelooflijk trots op het team en op de samenwerking met de NBB.”

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF