U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Talent TeamNL voor YOG met 3x3 basketbalsters gepresenteerd

Terug naar overzicht

Talent TeamNL voor YOG met 3x3 basketbalsters gepresenteerd

19 september 2018 13:17:00


Headcoach Jeanine Tjin-A-Sioe en bondscoach Hakim Salem met Evelien Lutje Schipholt, Kiki Fleuren, Roby Bouwer en Zoë Slagter tijdens de presentatie op Papendal (foto NOC*NSF).

Talent TeamNL dat Nederland gaat vertegenwordigen bij de Youth Olympic Games 2018, is gisteren op Papendal aan de pers gepresenteerd. De 41 talentvolle sporters in de leeftijd van 15 t/m 18 jaar, waaronder 3x3 basketbalsters Kiki Fleuren (17), Evelien Lutje Schipholt (18), Zoë Slagter (17) en Robyn Bouwer (17), strijden van 6 t/m 18 oktober in het Argentijnse Buenos Aires samen met nog vierduizend leeftijdsgenoten om de medailles.

Olympisch kampioen en oud-judoka Mark Huizinga is chef de mission van Talent TeamNL Buenos Aires 2018. “Dit voelt als een enorme eer. Ik ben trots op deze sporters, op dit team", sprak Huizenga gisteren op Papendal. "We gaan er met z’n allen iets moois van maken. Voor verschillende sporters is dit het eerste grote evenement of multi-sportevenement dat ze meemaken. Mochten ze ooit op de echte Olympische Spelen komen, dan hebben ze deze ervaring in hun rugzak. Onze jonge sporters zitten in een fase dat het gaat om heel veel ervaring opdoen. Daarom zijn de Jeugdspelen een belangrijk moment in de ontwikkeling tot topsporter. Ik ben benieuwd hoe ze zich in de internationale competitie staande houden.”

Indrukwekkend
Headcoach Jeanine Tjin-A-Sioe noemde de presentatie op Papendal 'indrukwekkend'. "Ook al is het voor mij nu de vierde keer dat ik zoiets als dit meemaak, het blijft leuk en bijzonder. En voor onze 3x3 meiden helemaal, want voor hun was het de eerste keer. Met de meeste coaches had ik eerder al kennis gemaakt, maar voor mij was het ook voor het eerst dat ik alle atleten samen zag. Een mooi moment."

Internationale top
Tjin-A-Sioe durft zich niet aan een voorspelling te wagen. "Er doen twintig landen mee aan het 3x3 toernooi, verdeeld over vier poules. We weten nog niet in welke poule we komen en wat onze speeldagen zullen zijn. Sowieso duurt dit toernooi langer dan een EK of een WK. Je bent tijdens de hele Spelen actief. Vier jaar geleden veroverden we met Fleur Kuijt, Charlotte van Kleef, Esther Fokke en Janis Ndiba zilver in China. Het zou geweldig zijn als we weer een medaille halen, maar in 3x3 zit het zo dicht bij elkaar. Evelien, Zoë, Robyn en Kiki hebben allevier al ervaring op grote internationale 3x3 toernooien opgedaan. Evelien en Robyn wonnen vorig jaar brons op het EK U18 en Kiki en Zoë deden dit jaar mee aan dat EK. Afgelopen weekend wonnen de senioren nog zilver op het EK. We hebben de laatste jaren wel laten zien dat we als Nederland in 3x3 basketball tot de internationale top behoren."

Initiatief
De Youth Olympic Games zijn een initiatief van het Internationaal Olympisch Comité. De twee eerdere zomeredities waren in Singapore (2010) en China (Nanjing, 2014). Meer informatie over het evenement en een overzicht van de Nederlandse deelnemers en hun woonplaats is te vinden op de site van NOC*NSF,

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF