U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Amsterdam Angels leren snel tijdens eerste fase EWBL

Terug naar overzicht

Amsterdam Angels leren snel tijdens eerste fase EWBL

10 oktober 2018 22:22:00

De Amsterdam Angels hebben de eerste ‘stage’ (fase) van de European Women’s Basketball League (EWBL) zonder zege afgesloten, maar wel veel geleerd. In het Letse Riga leed de Nederlandse selectie van 4 t/m 6 oktober drie achtereenvolgende nederlagen tegen Lulea Basket (107-63), TTT Riga (93-54) en Dynamo Moskou (79-76). Met name in het laatste duel lieten de Angels zien over strijdlust te beschikken.

De EWBL is een door de FIBA gesanctioneerde vrouwencompetitie die is opgezet voor professionele basketbalteams uit Centraal-, Oost- en Noord-Europa. Doel is de deelnemende clubs kwalitatief goede wedstrijden aan te bieden. De Nederlandse Basketball Bond wil de in Nederland spelende internationals de kans geven meer topduels te spelen, vandaar de deelname aan de EWBL. Het is de eerste Europese competitie die het reguliere seizoen in drie fases verdeelt, ten einde de kosten voor reizen en verblijf zo laag mogelijk te houden.

Met een gemiddelde leeftijd van 19,5 jaar waren de Amsterdam Angels het jongste team tijdens de eerste fase. Tegen Lulea Basket, de kampioen van Zweden, werd nerveus gestart. Het duel was meteen een reality check: sneller handelen, beter screenen en fysiek sterker worden. Dat was de harde les die speelsters leerden. Tegen thuisclub TTT Riga, deelnemer aan de voorronde van de Euroleague, bleven de Angels 25 minuten in de buurt, maar daarna was het op. Dat leidde tot slordigheid in de aanval en daar wist Riga wel raad mee. Overigens ontbrak Zera Butter dat tweede duel door een blessure aan haar lip.

Het derde duel tegen Dynamo Moskou uit Rusland was een heel ander verhaal. Het werd een slijtageslag, waarbij de Angels lieten zien op het mentale vlak stappen te hebben gezet. Ze bleven knokken tegen een fysiek team dat de grenzen opzocht. Hoewel het Nederlandse team inside aan de kleine kant was ten opzichte van de Russinnen, waren er tot twee minuten voor tijd volop kansen om te winnen. Door toch weer slordig te worden en verkeerde beslissingen te nemen, ging de zege alsnog naar Dynamo.

Hoofdcoach Hakim Salem: “Ik heb de speelsters complimenten gemaakt voor hun inzet en de manier waarop ze bleven knokken in die drie duels. We zijn jong en soms naïef, maar we hebben ook laten zien dat we echt mee kunnen draaien op dit niveau. De opdracht is nu om fysiek sterker te worden, om aan beide kanten van het veld onze stempel te kunnen blijven drukken. We willen graag veertig minuten snel, dynamisch en agressief basketball spelen.”

Speelster Mia Hordijk: “Ons team was een mix van speelsters van allerlei leeftijden en verschillende clubs. Maar desondanks ging het heel goed onderling en hebben we in Riga een leuke, maar vooral leerzame tijd gehad. Ik vond dat we goede dingen deden tegen clubs met speelsters die elke dag twee keer met elkaar trainen.”

Het team bestond in Riga uit Zera Butter, Mia Hordijk, Ilse Kuijt, Fleur Kuijt, Lisanne de Jonge, Lotte Sant, Laura Steggink, Linda van Schaik, Noor Driessen, Yfke Hoek, Floor Toonders, Vita Stam en Benthe Versteeg. Hakim Salem werd geassisteerd door Thijs Volmer.

De Amsterdam Angels spelen nog vier wedstrijden aan ‘hun kant’ van de EWBL met acht teams. Tegenstanders tijdens de tweede ‘stage’ op 8 en 9 december in Slowakije zijn het thuisspelende Piestanske Cajky en Basket Zabini uit Brno (Tsjechië) de tegenstanders. De laatste stage is op 9 en 10 januari in het Litouwse Vilnius. Dan spelen de Angels tegen Kibirkstis Vilnius en Horizint uit Wit-Rusland. Om door te gaan naar de kruisduels is een plek bij de eerste vier vereist.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF