U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Radenko Varagic aangesteld als hoofdcoach Orange Lions U16

Terug naar overzicht

Radenko Varagic aangesteld als hoofdcoach Orange Lions U16

10 januari 2019 15:15:08

Met de aanstelling van Radenko Varagic als bondscoach van de Orange Lions U16 heeft de Nederlandse Basketball Bond de coaching bij de nationale jeugdselecties aan de jongenskant voor komende zomer compleet.

In een eerder stadium waren Laki Lakner en Paul Vervaeck al aangesteld als de bondscoaches voor de Orange Lions U20 en U18. De Nederlandse Basketball Bond heeft ervoor gekozen de aanstellingen nu al rond te maken, om in een vroegtijdig stadium duidelijkheid te creëren en een zo optimaal mogelijke voorbereiding op de Europese jeugdtoernooien mogelijk te maken. Het gaat bij alle drie om een aanstelling voor een periode van drie jaar. De Orange Lions U15 komen onder de hoede van de in Nederland woonachtige Braziliaan Luiz Lemes die in juni vorig jaar als assistent-coach van de Orange Lions Academy is aangesteld.

Radenko Varagic is een ervaren basketbalcoach uit basketballand Servië die met zijn gezin in Nederland is neergestreken. Hij is sinds 2016 hoofdcoach van het jonge team van Basketball Academie Limburg dat uitkomt in de Dutch Basketball League en is tevens hoofd van deze door NOC*NSF ondersteunde basketbalopleiding in het zuiden van Nederland.

'Met mijn hart'
Op de vraag hoe hij het vindt om het Nederlands mannenteam U16 komende zomer bij het Europees kampioenschap in de B-divisie te coachen zegt Varagic dolenthousiast. “I like to be a basketball coach. De Nederlandse Basketball Bond heeft mij gevraagd, omdat ik ervaring heb als jeugdcoach bij Europese titeltoernooien. In 2012 en 2013 was ik hoofdcoach van Servië U20 bij de vrouwen en eerder, in 2007, heb ik als assistent-coach mogen meemaken hoe Servië U20 bij de mannen de Europese titel veroverde. Ik ben naar Nederland gekomen met mijn gezin om hier voor een langere periode te blijven. Mijn kinderen gaan naar een Nederlandse school, Nederland is mijn tweede land. Voor mij is dit geen zakelijke transactie, ik doe dit met mijn hart. Daarom heb ik het verzoek van de bond geaccepteerd. Ik wil graag helpen deze jongens beter te maken en meehelpen aan de toekomst van het Nederlandse basketball.”

Varagic coachte in het verleden clubteams van Kraljevo, Krusevac en Novi Sad in de Servische competitie. Als hoofdcoach van de Basketball Academie Limburg is hij ook gewend om met jonge talenten te werken. “Onze doelstelling bij het EK met deze U16-ploeg is anders dan die van de U20- en U18-selecties. Daarmee ga je voor het resultaat, in deze leeftijdsgroep ligt het accent vooral op leren en ervaring opdoen. Met bepaalde keuzes zou je misschien hoger kunnen gaan eindigen, maar wij geven de voorkeur aan jongens die misschien fysiek en mentaal nu nog niet oud genoeg zijn, maar waar we wel potentie in zien voor de toekomst en waar we in willen investeren. Ik heb en goed contact met de andere twee bondscoaches en Marco van den Berg, het hoofd van de Orange Lions Academy. Ik heb enorm veel zin om aan de slag te gaan.”

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF