U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Test met headsets voor scheidsrechters in de DBL

Terug naar overzicht

Test met headsets voor scheidsrechters in de DBL

23 januari 2019 06:17:15

Bij sporten als voetbal en hockey is het al heel gewoon, maar voor basketbalscheidsrechters is het fluiten met een headset als communicatiemiddel helemaal nieuw. Afgelopen zaterdag was in De Maaspoort de eerste officiële competitiewedstrijd waarbij scheidsrechters met headsets waren te bewonderen.

Ter voorbereiding waren alle scheidsrechters die actief zijn de Dutch Basketball League (DBL) eerder al bij elkaar geweest om te overleggen over het gebruik van dit communicatiemiddel en zijn afspraken gemaakt in welke situaties én op welke wijze de headset communicatie kan worden ingezet. Daarbij werden ook voorbeelden getoond van onder andere de voetbalscheidsrechters en van basketbalscheidsrechters uit Frankrijk. 

Tijdens de wedstrijd tussen New Heroes en Den Helder hebben de scheidsrechters veelvuldig gecommuniceerd over het samenwerken in het veld en konden alle mogelijke onduidelijkheden tijdens de wedstrijd direct worden kortgesloten en opgelost. Het gebruik van de headsets is al zeer plezierig en nuttig ervaren. Ook werd er aangegeven dat het teamgevoel beter is doordat er continue contact is en via een open lijn onderling kan worden gecommuniceerd.


Scheidsrechters Mohamed Shouman, Martin Westerhof en Maurits Witvliet (voorzien van headset) werden bijgestaan door collega-scheidsrechter Antio Sinterniklaas die op de tribune via een separate headset kon meeluisteren met de crew (foto Christian Aarts).

De pilot is in samenspraak met het bestuur van de DBL en met medewerking van vereniging New Heroes opgezet. De komende periode worden er meer DBL-wedstrijden gefloten met headsets, waarbij er ook verschillende typen apparaten worden getest. Als alles naar wens verloopt zullen in de toekomst mogelijk de scheidsrechter in alle DBL-wedstrijden dit communicatiemiddel gaan gebruiken.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF