U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Bondscoach Hakim Salem beschouwt voor op de Final Four

Terug naar overzicht

Bondscoach Hakim Salem beschouwt voor op de Final Four

24 januari 2019 13:28:00

De topvier in de Vrouwen Basketball League gaat komende vrijdag en zaterdag bij de Final Four uitmaken wie zich de beste ploeg halverwege het seizoen mag noemen. De strijd in het Indoorcentrum Landsmeer gaat tussen Solar systemen-Grasshoppers, Loon Lions, 4Consult/Binnenland, en Lekdetec.nl, de winnaar van de vorige editie. Bondscoach Hakim Salem beschouwt voor op het evenement door allevier de teams door te lichten.

Solar-systeem Grasshoppers:
De kracht van deze ploeg is de rebounding, vooral de aanvallende rebound, en dat ze veel één-tegen-één spelen in de aanval. Grasshoppers speelt snel en leuk basketball. Ze hebben naar mijn inschatting de diepste bank van de vier teams en kunnen door blijven wisselen. Wat mij betreft de grootste kanshebber voor het winnen van de Final Four, mits ze het tempo kunnen blijven bepalen. Floorleader is Fleur Kuijt, maar we mogen absoluut niet de rol van Ingrid van der Plas vergeten, iemand die het vuile werk opknapt voor het team en altijd met belangrijke scores komt als het even niet loopt. Het is lastig om er één speelster uit te lichten, omdat Grasshoppers  een uitgebalanceerd team heeft.

Loon Lions:
Loon Lions is vooral verdedigend sterk, ze zijn agressief en ervaren. De ploeg uit Landsmeer speelt gecontroleerd en vanuit een goede verdedigende organisatie zoeken ze snel de aanval. Onder aanvoering van Tanya Bröring wordt vaak de pick and roll gezocht in de aanval om schutters vrij te krijgen aan de buitenkant. Loon Lions heeft een goede kans om te winnen als de bank ook productief wordt. Naast Tanya en Fieke Ligthart moeten we ook vooral op Katie Bussey letten, die soms met knappe step backs haar driepunters maakt. Het is het thuisspelende team en dat kan een voordeel zijn, want Loon is thuis altijd goed.

4Consult/Binnenland:
De kracht van deze ploeg is dat ze zowel schutters als inside speelsters hebben die makkelijk kunnen scoren. Binnenland speelt vanuit de ‘post’ speelsters en zoekt regelmatig Eline Kasius onder de borden. Zo nu en dan wordt ook Jamailah Adams in de post gezet om daar vandaan te spelen. Aan de buitenkant lopen twee echte schutters rond, Zera Butter en Gabriëlle van den Bosch. Zera heeft laten zien dat als ze ‘aan’ is, ze heel lastig is af te stoppen. Binnenland heeft een kans als het de verdediging sluitend kan krijgen. Het krijgt vergeleken met de andere teams de meeste punten tegen. Voor Binnenland wordt het cruciaal om de runs die ze tegen krijgen niet al te lang te laten duren en snel te breken.

Lekdetec.nl:
De ploeg uit Bemmel moet het hebben van 'small ball' basketball als Richelle van de Keijl niet op het veld staat. Dan zie je veel drives van Lisanne de Jonge en Cornelia Fondren. Ze missen waarschijnlijk bij de Final Four helaas nog de inbreng van Marlou de Kleijn. Het is een jonge ploeg die het behoorlijk goed doet ondanks de jeugdige leeftijd en ontbreken van belangrijke speelsters. Met Richelle op de weg terug heeft Lekdetec een echte center in het midden en het is zaak om haar goed onder de borden te gebruiken. Het is mooi om te zien dat een jonge speelster als Yfhe Hoek daar aan het doorbreken is. Ze speelt constant, zowel in de aanval als de verdediging, en heeft in de EWBL laten zien dat ze op de goede weg is. De grote vraag blijft: is Lekdetec.nl fit genoeg voor de Fnal Four?

Het speelschema van de Final Four ziet er alsvolgt uit:

Vrijdag 25 januari:
19.00 uur: Loon Lions – 4Consult/Binnenland 
21.00 uur: Solar-systemen Grasshoppers – Lekdetec.nl

Zaterdag 26 januari:
20.00 uur: finale

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF