U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Poropat, McDowell en Volmer bondscoaches jeugdteams

Terug naar overzicht

Poropat, McDowell en Volmer bondscoaches jeugdteams

11 februari 2019 16:19:00

De bondscoaches die komende zomer de nationale jeugdteams aan de vrouwenkant onder hun hoede krijgen, zijn bekend. De meest in het oog springende naam is die van Silvano Poropat, die is aangesteld als bondscoach van de Orange Angels U18. Molly McDowell gaat de Orange Angels U20 coachen en Thijs Volmer neemt de Orange Angels U16 voor zijn rekening. De verdere invulling van de technische staven aan de vrouwenkant volgt de komende maanden.

De 47-jarige Kroaat Silvano Poropat is bij het Nederlands vrouwenteam U18 de opvolger van Meindert van Veen die de Angels in 2018 naar de zesde plaats bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie loodste. Poropat was het afgelopen seizoen coach van de mannen van New Heroes Den Bosch in de Dutch Basketball League en is recentelijk teruggekeerd naar Duitsland om zijn oude club Mitteldeutscher BC Weissenfels voor het hoogste Duitse niveau aan de mannnenkant te behouden.

Daarna kan het vizier op het EK in de B-divisie dat van 5 t/m 14 juli in het Macedonische Skopje wordt gehouden. De Orange Angels U18 zijn ingedeeld in poule D met Zweden, Oekraïne, Luxemburg, Groot-Brittannië en Albanië. Poropat heeft er nu al zin in. "Het coachen van een nationale selectie stond altijd al op mijn wensenlijstje. Ik ben benaderd door Hakim Salem, de bondscoach van de vrouwen senioren en het hoofd van de Orange Angels Academy. Vervolgens hebben we een goed gesprek gehad over het aanwezige talent en de manier van spelen bij de nationale vrouwenteams. Toen werd het me duideijk dat ik het graag wil gaan doen. Ik kijk er naar uit om het U18 team voor te bereiden op het EK, met als voornaamste doel te promoveren naar de A-divisie. We zullen samen keihard aan de slag gaan en ik schat onze kansen om dat doel te verwezenlijken, positief in."

Molly McDowell is aangesteld als hoofdcoach van de Orange Angels U20. Vorig jaar was ze bij de nationale selectie in deze leeftijdsklasse nog assistent van Laki Lakner die komende zomer de bondscoach van de Orange Lions U20 is. McDowell, die onderdeel uitmaakt van de coaching staf van de Orange Angels Academy, schuift dus door en staat met haar ploeg voor de zware opgave de prestatie van 2018 te evenaren of te overtreffen. Vorig jaar baarden de Angels U20 opzien door bij het EK in de A-divisie het brons te veroveren.

De Orange Angels U20 komen van 3 t/m 11 augustus in actie in de Tsjechische stad Klatovy. Nederland zit in groep D bij Frankrijk, Italië, en Duitsland. McDowell: "Ik ben blij met de kans om hoofdcoach van de Orange Angels U20 te zijn komende zomer. Het is een eer om een Nederlandse selectie bij een EK te mogen coachen. Het was geweldig om onderdeel te zijn van het succes met het U20 team van 2018, maar ik realiseer me dat dit een nieuw jaar is met nieuwe uitdagingen en nieuwe mogelijkheden. Ik heb zin in de voorbereiding, om samen met de staf en spelers aan het sterkst mogelijke team te gaan bouwen en ons zo weer de kans te geven succesvol te zijn."

Ook Thijs Volmer was vorig jaar een van de assistenten bij de bronzen Orange Angels U20. De Utrechter, ook lid van de coaching staf van de Orange Angels Academy en coach van de Loon Lions in de VBL, staat voor de taak de Orange Angels U16 weer op het hoogste Europese niveau te krijgen. De nationale vrouwenploeg in deze leeftijdsklasse eindigde in 2018 als zestiende en laatste bij het EK in de A-divisie en degradeerde daardoor naar de B-divisie.

De Orange Angels U16 zijn komende zomer als laatste aan de beurt. Ze komen van 15 t/m 24 augustus in actie in het Bulgaarse Sofia. De ploeg van Volmer zit in poule D met Luxemburg, Bulgarije, Oekraïne en Macedonië. "Na twee jaar in de A-divisie gaan we weer aan de slag voor een EK in de B-groep. De brede selectie die we hebben voor dit traject is groot en talentvol. Vaak kun je vooraf al een stuk of acht speelsters opschrijven die zeker meegaan, maar dat zou ik met deze groep niet durven. Het is wel een groep zonder ervaring. Dat kan in ons voordeel en nadeel werken. We zullen een goed voortraject neerzetten, zodat de nadelen weg genomen kunnen worden en we onbevangen - het voordeel - aan het EK kunnen beginnen. We zitten in een pittige groep waarin we zullen moeten presteren om omhoog te kunnen blijven kijken gedurende het EK."

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF