U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Nederlands basketball aanwezig bij Canal Parade 2019

Terug naar overzicht

Nederlands basketball aanwezig bij Canal Parade 2019

17 mei 2019 14:23:00

De Nederlandse sport neemt met meer dan vijftien sportbonden, de Alliantie Gelijkspelen, Pride and Sports en NOC*NSF deel aan de Canal Parade 2019 op de Amsterdamse grachten. De Nederlandse Basketball Bond is met o.a. spelers en scheidsrechters op de speciale sportboot vertegenwoordigd.

De Nederlandse sport sluit zich daarmee aan bij de doelstelling van de Canal Parade Amsterdam om met alle sectoren uit de samenleving op het water de boodschap 'zijn wie je bent, houden van wie je wil’ uit te dragen. Met deelname aan de botenparade geeft de sport aan zich voor deze boodschap hard te willen maken. De gezamenlijke boodschap is: Sporten doen we Samen!

Sport betekent plezier voor iedereen. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen en bovenal, zichzelf kan zijn. Naast bijvoorbeeld etnische achtergrond mag ook seksuele voorkeur of oriëntatie niets uitmaken bij de deelname aan sportactiviteiten. De deelnemende sportbonden constateren dat dit helaas nog niet altijd en overal vanzelfsprekend is. Ook en soms juist in de sport niet.

De boodschap ‘Sporten doen we Samen’ zal op de sportboot centraal staan en is bewust simpel en verbindend. Natuurlijk is het in de sport de normaalste zaak dat iedereen zichzelf kan zijn, maar om dat in de praktijk te realiseren is extra aandacht nodig. Deelname aan de botenparade geeft uiting aan de gezamenlijke opvatting dat iedereen moet kunnen sporten op basis van gelijkwaardigheid. Op de boot wil de sport een gezamenlijk podium creëren om de acceptatie expliciet te maken, zodat representatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen – lhbti’s – in de sport normaal wordt.

Op de boot wordt stil gestaan bij het verleden door de aanwezigheid van oud-topsporters. Te vaak hebben lhbti’s zich in de sport niet veilig gevoeld om daar expliciet voor uit te komen. Op deze manier is de sport bezig met de toekomst, om acceptatie van lhbti’s binnen de sport te vergroten. Er is oud ‘olympisch vuur’ op de boot dat in de toekomst blijft branden. Dit staat voor de inzet die de sport blijft leveren om de boodschap ‘Sporten doen we Samen’ over te brengen aan heel Nederland, ook in het basketball.

Simone Volmer-Van den Biggelaar, algemeen directeur van de NBB: “Basketball is van en voor iedereen. Daarom is het belangrijk dat iedereen met plezier kan basketballen, zich thuis voelt in een vereniging en in de basketbalcommunity én zichzelf kan zijn. Ongeacht leeftijd, geslacht, etniciteit, seksuele voorkeur, beperking en geloof. Daar staan we voor en dat dragen we uit, onder andere op 17 mei, de internationale dag tegen homofobie en transfobie, op 3 augustus bij de Canal Pride en op 11 oktober, de internationale coming out dag.”

Over Pride Amsterdam
Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil. Stichting Amsterdam Gay Pride wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van lhbti’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Pride Amsterdam is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van lhbti’s. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Hoogtepunt is de beroemde Botenparade, waarbij inhoud en amusement samenkomen tot een bruisend spektakel. Meer informatie en programma op www.pride.amsterdam.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF