U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Canada perfecte tegenstander tijdens stage Orange Lions

Terug naar overzicht

Canada perfecte tegenstander tijdens stage Orange Lions

16 juni 2019 09:31:00

De trainingsstage van de rolstoelbasketbalsters in Canada zit er op. Afgelopen week verbleven de Orange Lions in het Pan Am Sports Centre in Toronto voor een stage met trainingen en oefenwedstrijden in voorbereiding op het Europees Kampioenschap dat van 30 juni t/m 7 juli in Rotterdam wordt gehouden.

Dat de regerend wereldkampioen als nationale ploeg wedstrijdritme mist, was goed te zien aan de eerste paar oefenwedstrijden die in Toronto werden gespeeld. Afgelopen week was de selectie voor het eerst compleet op het veld. Competitie en blessures hadden ervoor gezorgd dat er nog niet veel als team was getraind. Routines ontbraken en dus was het zaak die er in Canada weer in te slijpen. 

Gastland Canada is in voorbereiding op de Para Pan Am Games in Lima in augustus, waar het Noord-Amerikaanse land kwalificatie af kan dwingen voor de Paralympische Spelen in Tokyo. 

De Orange Lions begonnen de week stroef, al werd er wel drie maal gewonnen. Na zeges met 50-68, 56-65 en 43-56 volgde donderdag een 54-52 nederlaag. In de eerste helft schoot Canada een zeer hoog percentage. De Canadese speelsters kregen alle ruimte en Nederland had moeite met het hoge tempo van het gastland. Het lukte Canada bovendien om topschutter Mariska Beijer uit de wedstrijd te houden. De Orange Lions werkten nog wel aen achterstand van twaalf punten weg in het vierde kwart, maar na een spannende slotfase trokken de Lions alsnog aan het kortste eind. 

Bondscoach Gertjan van der Linden hamerde er in de teambespreking voor de laatste wedstrijd op dat het verdedigend beter moest. “Als wij onze vaste afspraken hanteren en uitvoeren, heeft iedere tegenstander het moeilijk tegen ons. Doen we dat niet, dan maken wij het onszelf onnodig lastig.” 

Ook in de vijfde en laatste wedstrijd was het tempo vanaf het begin hoog. Na het eerste kwart (20-25) waarin beide tegenstanders de weg naar de basket goed wisten te vinden, kreeg Nederland het verdedigend steeds beter voor elkaar. Ook werden de aanvallen rustiger en namen speelsters de verantwoordelijkheid voor hun eigen taak. Spelend in verschillende opstellingen liep Nederland steeds verder uit naar een ruime 50-71 zege.

En zo sloten de Orange Lions de week met een goed gevoel af. In de aanloop naar het EK zijn er nog twee weken om aan de laatste dingen te werken. Een eindtoernooi in eigen land, waar de titel verdedigd kan worden en waar het team zich voor eigen publiek wil plaatsen voor Tokyo 2020, is iets waar alle Lions naar uitkijken. 

Kaarten zijn nog verkrijgbaar via deze link. De openingswedstrijd is op 30 juni tegen Spanje om 16.00 uur in Rotterdam.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF