U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions beginnen WK 3x3 met winst en verlies

Terug naar overzicht

Orange Lions beginnen WK 3x3 met winst en verlies

18 juni 2019 17:57:00


Foto FIBA

De Orange Lions zijn het vrouwentoernooi bij de FIBA 3x3 World Cup in Amsterdam begonnen met winst en verlies op de eerste toernooidag. Natalie van den Adel, Fleur Kuijt en de zussen Jill en Loyce Bettonvil waren dinsdag eerst met 17-11 te sterk voor Turkmenistan in poule A. Later op de dag trokken de Lions in een thriller tegen Hongarije met 13-11 aan het kortste einde. Voor de Nederlandse vrouwen gaat het WK donderdag verder met de laatste twee pouleduels tegen Letland (17.20 uur) en het als eerste geplaatste China (19.30 uur). Dat laatste duel is live te zien bij de NOS. Klik hier voor tickets.

Nederland - Turkmenistan 17-11
De als achtste geplaatste Orange Lions, vorig jaar goed voor zilver op het EK, begonnen voortvarend. De Nederlandse 3x3 basketbalsters stonden na drie keer balverlies van Turkmenistan, de nummer zestien van de plaatsingslijst, al snel met 2-0 voor, na twee scores van Loyce Bettonvil. Daarna ging het lange tijd gelijk op, misten de Lions te vaak te makkelijke ballen en kwam de Centraal-Aziatische opponent halverwege door een tweepunter van Leyla Halilova zelfs met 8-9 voor.

Jill Bettonvil ("We waren nooit in paniek") gaf met een score plus bonus het startsein voor een Nederlandse run en diezelfde Jill Bettonvil zorgde met een lepe 'scoop' voor 15-10, gevolgd door weer een overtreding van de schotklok door Turkmenistan. De Orange Lions konden zichzelf na afloop verwijten de score niet verder te hebben opgevoerd. Er werd soms slordig met de kansen om gesprongen, zodat er in de slotminuten nog maar twee Nederlandse punten bijkwamen en voor de opponent ook nog eentje.

Jill Bettonvil tekende voor negen van de zeventien Nederlandse punten, zus Loyce drie, Natalie van den Adel ook drie en Fleur Kuijt eentje.

Bondscoach Hakim Salem: "De klop is eraf. We begonnen nerveus, wisten wel een voorsprong te pakken, maar door persoonlijke fouten gaven we hen de kans om terug te komen in de wedstrijd. Verdedigend staat het goed. Nu de focus op Hongarije."

Nederland - Hongarije 11-13
Het tweede groepsduel voor de Orange Lions in de goed gevulde arena op het in zonneschijn badende Museumplein was de volledige tien minuten lang een thriller. Nooit was het verschil groter dan twee punten. Hongarije leunde zwaar op de inbreng van de in de Italiaanse Serie A spelende Cyesha Goree, die in het verleden nog eens op de deur van de WNBA klopte. Zij was het die bij 7-7 twee vrije worpen benutte (7-9), toen de Nederlandse vrouwen al zeven persoonlijke fouten hadden en dus in de 'penalty'' zaten.

Goree, die de hele wedstrijd speelde, zorgde ook met een drive voor de 8-10, maar de Orange Lions knokten zich via scores van Kuijt, Van den Adel en weer Kuijt terug tot 11-11. Goree en Dora Medgyessy (met een toverbal) brachten de marge in de laatste minuut weer op twee punten in Hongaars voordeel, waarna de ploeg van bondscoach Hakim Salem in tijdnood kwam om nog op gelijke hoogte te komen. Kuijt en Van den Adel hadden ieder vijf punten en Loyce Bettonvil eentje. Nederland gaf vooral veel rebounds - en dus tweede kansen - weg aan de nummer negen van de plaatsingslijst. Om door te gaan naar de kwartfinales moet Oranje bij de eerste twee in de groep eindigen.

Salem: "Het is niet te geloven. We missen de makkelijke ballen en Hongarije straft onze fouten slim af. Op naar donderdag. Meer valt er niet over te zeggen."

Woensdag begint voor de Nederlandse mannen de FIBA 3x3 World Cup. Om 17.20 uur openen de Orange Lions tegen Zuid-Korea, om 19.30 uur wacht regerend wereldkampioen Servië. Die wedstrijd wordt live door de NOS op NPO 3 uitgezonden.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF