U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Rolstoelbasketballers hebben stijgende lijn te pakken

Terug naar overzicht

Rolstoelbasketballers hebben stijgende lijn te pakken

5 augustus 2019 14:27:00

De Nederlandse rolstoelbasketballers hebben de stijgende lijn te pakken. De Orange Lions van bondscoach Cees van Rootselaar slaagden er zaterdag tijdens de oefenstage in het Duitse Wetzlar in om de tweede oefenwedstrijd tegen het gastland in winst om te zetten. Het werd 72-79 voor Nederland. Duitsland had donderdag de eerste ontmoeting nog met  53-46 gewonnen.

De Orange Lions zijn op dit moment in Wetzlar voor hun laatste oefenwedstrijden in voorbereiding op het Europees Kampioenschap voor mannen later deze maand in Polen. Nederland wil daar behalve een medaille ook paralympische kwalificatie voor Tokyo 2020 afdwingen.

Tot nu toe was de Nederlandse ploeg in de voorbereiding op het EK vaak z'n eigen grootste tegenstander. Maar zaterdag lieten de Orang Lions zien waartoe ze in staat zijn als team als alle neuzen dezelfde kant op wijzen. Aanvallend startte Nederland scherp en het sloot het eerste kwart af met een 26-19 voorsprong. In het tweede kwart bleef de ploeg verdedigend sterk spelen, omdat de vooraf gemaakte afspraken werden uitgevoerd. Duitsland had zichtbaar moeite met de felle rotaties die het van afstand schieten moeilijk maakten. Vooral de Duitse topschutters Halouski en Passiwan hadden daar last van.

De in de eerste helft verworven voorsprong (44-33) verdween in het derde kwart als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon. Verdedigend was Nederland even niet scherp en Duitsland plaatste een 12-0 run. Maar de Orange Lions herpakten zich goed en gebruikten z'n centers Mattijs Bellers, Gijs Even en Mendel op den Orth inside optimaal. Op de beslissende momenten zorgden guards Mustafa Kormaz en Robin Poggenwisch zowel aanvallend als verdedigend voor organisatie binnen de lijnen. 

Nederland won uiteindelijk met 76-72. Opvallend was dat tien spelers bij de Lions scoorden, waarbij Kormaz (10 punten en 12 assists), Bellers en Op den Orth in de dubbele cijfers eindigden.

Van Rootselaar: “Fijn dat we aanvallend laten zien wat we kunnen, getuige ons hoge schotpercentage van 52 procent. Maar we hebben wel kunnen zien dat nog kwetsbaar zijn we als de concentratie wegzakt.”

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF