U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions VU20 niet naar kwartfinales bij EK

Terug naar overzicht

Orange Lions VU20 niet naar kwartfinales bij EK

7 augustus 2019 15:34:00

Alle goede voornemens ten spijt zijn de Orange Lions VU20 er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinales bij het Europees Kampioenschap in de A-divisie. Na de zeperd tegen Frankrijk was Nederland vastbesloten ten koste van Polen de beste acht te halen, maar na een goed begin (18-9 voor na het eerste kwart) stortten de Lions volkomen in. Polen won met 48-59 en Nederland speelt in het Tsjechische Klatovy nu verder voor de negende t/m zestiende plaats. 

KWARTSTANDEN: 18-9; 4-14; 17-14; 9-22.

Game flow
Nederland, in 2015 en vorig jaar nog de nummer drie van Europa, begon voortvarend en zette Polen na tien minuten op een 18-9 achterstand. Daarna viel de ploeg scorend helemaal stil. Slechts vier punten in het tweede kwart zorgden voor een 22-23 achterstand bij rust. Daarna herpakte Nederland zich wel en door het derde kwart te winnen met 17-14 begon de ploeg van Molly McDowell met een 39-37 voorsprong aan het laatste kwart. Ilse Kuijt knalde met een driepunter haar ploeg nog even naar 42-41 voor, daarna ging het bergafwaarts met de Lions. Keer op keer werd gekozen voor de driepunter, inside was er nauwelijks nog dreiging, geen vrije worp ging raak en ondertussen maakte Alicja Grabska (18 punten) met een paar drives en 8 op 8 vrije worpen in de slotfase het verschil voor Polen. 


Foto's FIBA

Top performers
Ilse Kuijt 20 punten met 6/14 driepunters; Evelien Lutje Schipholt 11 punten, 15 rebounds en 4 assists.

Opvallend
Net als tegen Frankrijk verloor Nederland het gevecht onder het bord (56-45 in rebounds voor Polen), maar veel onthutsender waren de schotpercentages. De Lions schoten 25 procent van het veld, 27 procent achter de driepuntslijn en misten liefst 17 vrije worpen (6 op 23).

Molly McDowell (bondscoach): 'We gaven het momentum steeds weer terug aan Polen'
"Dit is een uiterst ongelukkige nederlaag. Polen haalde ons zelfvertrouwen weg door in een zone te gaan staan. We hadden genoeg stops om het duel te kunnen winnen. Maar we speelden niet goed, het was een close game en aan het einde moesten we persoonlijke fouten gaan maken. We maakten wel wat runs en stonden diverse keren voor, maar gaven het momentum steeds weer weg aan Polen."

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.

Volgende wedstrijd: Letland - Nederland (donderdag 8 augustus, 16.15 uur)

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF