U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions VU20 brengen zichzelf in netelige positie

Terug naar overzicht

Orange Lions VU20 brengen zichzelf in netelige positie

8 augustus 2019 17:51:00

De Orange Lions VU20 hebben zich bij het Europees Kampioenschap in de A-divisie in een lastige positie gebracht. Nederland verloor donderdag in de Tsjechische stad Klatovy met 52-57 van Letland en is nu veroordeeld tot het spelen voor de plaatsen 13 t/m 16. Vorig jaar legden de Nederlandse basketbalsters nog beslag op het brons bij het EK op het hoogste Europese niveau. 

KWARTSTANDEN: 14-16; 7-8; 17-13; 19-15.


Foto's FIBA

Game flow
Sinds de nederlaag tegen Frankrijk is Nederland het zelfvertrouwen helemaal kwijt. Tegen Letland stonden de Orange Lions na de eerste twee kwarten wel voor (Nederland leidde over het hele duel gezien 25 van de 40 minuten), maar de maximale Nederlandse voorsprong was negen punten en bij rust was de marge met drie verschil (21-24) flinterdun. Na rust begon Nederland steeds onzekerder te spelen en bij 51-42 achter op drie minuten voor tijd lukte het de ploeg van Molly McDowell niet meer om het spreekwoordelijke tij nog te keren.

Top performers
Ilse Kuijt 11 punten, 5 rebounds en 4 assists.

Opvallend
Dit keer won Nederland het gevecht onder de borden (56-51) en pakte 24 aanvallende rebounds. Maar weer liet het schot Nederland in de steek. Van het veld schoten de Lions 25,6 procent, achter de driepuntslijn 13,8 procent en op de vrije worplijn 40,0 procent (8 op 20).

Molly McDowell (bondscoach): 
"Tja, wat moet ik erover zeggen!? We creëerden in de aanval wat we wilden en hielden vast aan onze verdedigende plan. Maar als je maar tegen twintig procent afwerkt en op de vrije worplijn veertig procent schiet, ga je op een EK geen wedstrijden winnen. We hebben nu tot zaterdag om het zelfvertrouwen terug te vinden waarmee we in de voorbereiding en de eerste twee duels op het EK speelden. Als dat lukt, kunnen we de stap terug naar de B-divisie voorkomen. Het is een heel ander EK geworden dan we met z'n allen voor ogen hadden, maar dt is nu eenmaal de situatie waar we in zitten en we moeten nu dus gewoon twee wedstrijden winnen en dan zijn we safe."

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.

Volgende wedstrijd: Duitsland - Nederland (zaterdag 10 augustus, 15.45 uur)

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF