U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions VU20 handhaven zich in A-divisie

Terug naar overzicht

Orange Lions VU20 handhaven zich in A-divisie

11 augustus 2019 17:17:00

Het is gelukt! De Orange Lions VU20 hanhaven zich bij de beste zestien landen van Europa. Nederland, vorig jaar nog de nummer drie bij het EK in de A-divisie, werd na drie nederlagen op rij veroordeeld tot een keiharde strijd om lijfsbehoud. Zondagmiddag won Nederland bij het Europees Kampioenschap in de Tsjechische stad Klatovy met 56-60 van Portugal. Daardoor eindigt de ploeg van bondscoach Molly McDowell op de dertiende plaats, net voldoende voor handhaving.

KWARTSTANDEN: 15-16; 19-16; 8-14; 14-14.


Foto's FIBA

Game flow
Met de zege op Duitsland had Nederland al de eerste stap gezet op weg naar lijfsbehoud. Om A-divisionist te blijven dienden de Orange Lions op de slotdag ook nog van Portugal te winnen. Het werd een zenuwslopend gevecht, waarbij Nederland een 34-32 achterstand bij rust om wist te buigen door het derde kwart met 8-14 te winnen en in het vierde kwart (14-14) de marge van vier punten in veilige haven te loodsen. Nederland liep zelfs uit naar 47-57 en gaf het niet meer weg.

Top performers
Ilse Kuijt 17 punten (6/14), 5/11 driepunters, 6 rebounds en 6 assists; Mia Hordijk 12 punten (4/13), 5 rebounds en 2 assists; Noor Driessen 12 punten, 8 rebounds en 5 assists.

Opvallend
Reboundend was Nederland de Portugese opponent ruimschoots de baas (53 om 36 en 19 aanvallende rebounds) en het hield Portugal op 5 assists en een schotpercentage van 29,7. Nederland schoot zelf 11 driepunters raak op 32 pogingen (34,4 procent).

Molly McDowell (bondscoach): 'De laatste twee dagen hebben we als leeuwen gevochten'
"Nogmaals, voor de dertiende plaats zijn we niet naar dit EK gekomen. Maar aan de andere kant hebben we hard moeten vechten om die laatste twee zeges te kunnen bewerkstelligen. Dit is een zwaai toernooi. We winnen vier keer en verliezen driemaal en nog word je maar dertiende. We moeten leren vechten zoals we in de laatste twee wedstrijden deden en dat ook doen in de belangrijkste duels. We hebben te veel kansen laten lopen. De laatste twee dagen hebben we als leeuwen gestreden, hielden vertrouwen en hebben het vege lijf gered. Dat was puur op wilskracht. Ik ben trots op de meiden."

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF