U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions MU16 ongeslagen groepswinnaar

Terug naar overzicht

Orange Lions MU16 ongeslagen groepswinnaar

13 augustus 2019 22:12:00

De Orange Lions MU16 zijn ongeslagen groepswinnaar geworden bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie in Montenegro. Nederland versloeg dinsdag ook Ierland. Het werd 83-77, maar makkelijk ging het niet. Door deze vijfde zege op rij zijn de Lions eerste geworden in groep B en gaan nu in de kwartfinales spelen tegen Bulgarije, dat als tweede eindigde in groep A. Het duel wordt komende donderdag om 13.45 uur gespeeld.

KWARTSTANDEN: 19-17; 11-22; 23-16; 20-22.

Game flow
Bondscoach Radenko Varagic besloot met plaatsing voor de kwartfinales al op zak met een andere basis vijf te beginnen. Het eerste kwart was nog voor Nederland, maar in het tweede kwart kwamen de Lions niet meer lekker uit de verf. Bij rust stond de ploeg van Varagic met 30-39 achter en het verschil liep zelfs op tot 15 punten (37-52) halverwege het derde kwart. Blijkbaar was dat de wake-up call die Nederland nodig had, want de Lions eindigden het derde kwart met een 16-3 run, om daarna in de eerste minuten van het vierde kwart door te lopen naar 67-59 voor. Ierland spartelde daarna nog wel tegen, maar Nederland gaf de zege niet meer uit handen.


Foto's fiba.basketball

Top performers
Yulian Ramirez Moreno 21 punten en 5/6 driepunters; Armin Strojil 12 punten, 6 assists en 2/2 driepunters; Jacob TenBerge 10 punten, 6 rebounds, 2 assists en 2/7 driepunters.

Opvallend
Beide teams grossierden in balverlies (26 voor Nederland, 29 voor Ierland) in deze soms rommelige wedstrijd. Reboundend hielden de teams elkaar ook in evenwicht (48-51voor de Ieren), maar Nederland schoot beduidend beter achter de driepuntslijn (11 op 28, goed voor 39,3 procent) en had het geluk dat Ierland 16 vrije worpen miste (12 op 28).

Radenko Varagic (bondscoach): quote volgt later
"We zijn blij dat we deze wedstrijd hebben gewonnen. We hebben een aantal spelers wat rust kunnen geven en daardoor anderen meer minuten kunnen laten maken. Nino Vrencken had wat last van zijn enkel en Niek van der Plas van zijn knie. Ierland heeft een pittige en atletische ploeg. Na een slechte eerste helft speelden we na rust beter. In de tweede helft lieten we de bal het werk doen en kregen daardoor betere schoten. De volgende tegenstander wordt Bulgarije, die we hebben zien spelen tegen Polen. Ze hebben op elke positie goede spelers, eentje zit zelfs bij Real Madrid in de opleiding. Woensdag is een rustdag en dan gaan we proberen het team zo optimaal mogelijk te prepareren voor de kwartfinale."

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.

Volgende wedstrijd: Nederland - Bulgarije (donderdag 15 augustus, 13.45 uur).

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF