U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions MU16 stunten met promotie naar A-divisie

Terug naar overzicht

Orange Lions MU16 stunten met promotie naar A-divisie

16 augustus 2019 20:11:00


Foto fiba.basketball

Ze hebben het geflikt! De Orange Lions MU16 promoveren naar de A-divisie. Nederland won vrijdag bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie in Montenegro in de halve finale van Denemarken en staat nu in de finale. In een thriller trok de ploeg van bondscoach Radenko Varagic met 73-68 aan het langste einde, waardoor de U16 Lions zich in 2020 met de zestien beste landen van Europa mogen gaan meten.

KWARTSTANDEN: 20-20; 10-18; 17-16; 26-14.

Game flow
Dit was een wedstrijd die uit de tenen van de jonge Lions moest komen. Na een gelijk opgaande strijd in het eerste kwart (20-20), kon Nederland de Denen in de paint niet afstoppen en keek het na drie kwarten tegen een 47-54 achterstand aan. Op 7:31 van het einde was het 50-58, maar Julian Dekker gaf met een driepunter (55-58) het startsein voor een geweldig slot van de Nederlandse ploeg. Door nog een driepunteren en een rake lay-up van weer Dekker kwamen de Lions op 4:51 van het einde met 62-59 voor. Bii 69-66 veertig seconden voor tijd tekende Nino Vrencken voor een hele belangrijke steal en door rake vrije worpen van Massal Diouf en Armin Strojil stelde Nederland de winst en promotie naar de A-divisie veilig. Dioufs score in de zoemer bepaalde de eindstand op 73-58.

Top performers
Julian Dekker 19 punten, 4 rebounds en 3/4 driepunters; Niek van der Plas 12 punten en 4 rebounds; Armin Strojil 11 punten, 5 rebounds en 2/5 driepunters.

Opvallend
Denemarken was de baas in de bucket waar het 46 punten scoorde, maar achter de driepuntslijn was het maar 1 op 7. Nederland mocht 26 vrije worpen nemen (Denemarken maar 6) en pakte 13 steals. Maar het grote pluspunt was toch weer de diepte van de ploeg, want de bank van Nederland scoorde maar liefst 41 punten.

Radenko Varagic (bondscoach): quote volgt later.
"Ik ben erg blij met dit resultaat. Dat we de fnale hebben gehaald, is een groot compliment voor de ploeg. We speelden 25 minuten lang niet ons bste basketball, dribbelden te veel en zochten naar te snelle oplossingen, in plaats van meer geduld te heben en te werken naar een beter schot. Verdedigend waren we te losjes. De laatste vijftien minuten gingen we strakker verdedigen, controleerden we de borden beter en die twee dingen samen leverden fast breaks en betere aanvallende opties op. We hebben vandaag karakter getoond. Morgen staan we in de finale tegen Polen, dat wordt zeker een zware wedstrijd."

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.

Volgende wedstrijd: Nederland - Polen (finale, zaterdag 17 augustus om 20.15 uur)

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF