U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions VU16 sluiten EK af op positieve wijze

Terug naar overzicht

Orange Lions VU16 sluiten EK af op positieve wijze

25 augustus 2019 17:10:00

De Orange Lions VU16 hebben het Europees Kampioenschap in de B-divisie in het Bulgarije op een positieve manier afgesloten. Nederland versloeg zaterdagmiddag in de strijd om de dertiende plaats Montenegro met 76-70. Nederland eindigde het toernooi in Sofia met vijf zeges en twee nederlagen, maar zag z'n kansen op de zo gewenste promotie naar de A-divisie wegglippen door de cruciale groepswedstrijd tegen Oekraïne met te veel punten verschil te verliezen.

KWARTSTANDEN: 25-16; 19-17; 19-18; 13-19.

Game flow
Nederland begon goed tegen Montenegro en bouwde in het eerste kwart een voorsprong van negen punten op en voegde daar in het tweede kwart nog twee punten aan toe. Dit keer zakten de Orange Lions in het derde kwart niet ver weg, zodat met een positieve marge van twaalf punten aan het laatste kwart kon worden begonnen. Montenegro snoepte er nog wel zes punten van af, kwam zelfs terug tot twee punten, maar Nederland hield stand en bij 76-70 was de dertiende plek een feit voor de ploeg van bondscoach Thijs Volmer. Vorig jaar eindigden de Orange Lions VU16 als zestiende in de A-divisie, waardoor een stap terug moest worden gedaan.

Top performers
Liselot Kulk 16 punten en 10 rebounds; Kim Schrama 13 punten, 7 rebounds en 2/4 driepunters; Erica Romkes 13 punten, 5 assists en 2/3 driepunters.

Opvallend
Nederland domineerde wederom de rebound (55 om 28) en pakte 19 aanvallende rebounds. Zorgelijk waren wel de 30 turnovers (waar Montenegro 26 punten uit scoorde) en de 13 gemiste vrije worpen (14 op 27).

Thijs Volmer (bondscoach): 'We kwamen niet voor de dertiende plek'
"Vooraf was het game plan om hun topspeelster Marija Lekovic zo min mogelijk aan de bal te laten komen, zodat anderen het spel moesten maken. Dat lukte goed, maar dan moet je vervolgens wel de rest die bij de tegenstander 'opstaat' ook gaan verdedigen. Dat werd bij hun Marija Baosic, maar na wat aanwijzingen vonden we ook een manier om haar af te stoppen. Uiteindelijk winnen we verdiend. We hebben laten zien ons aan een game plan te kunnen houden, maar ook dat de speelsters daar nog wat hulp nodig bij hebben, als ze op zoek moeten oplossingen voor de alternatieven die de tegenstander levert."
"Een 5-2 record is goed, maar we kwamen niet voor de dertiende plek. De twee nederlagen zijn een dikke onvoldoendes op het rapport en doen wel een beetje pijn. Al met al denk ik dat de kennismaking met internationaal basketball nuttig was voor de speelsters. Grote ups en vooral grote downs zijn nog echt tekenend voor het niveau waarop we ons momenteel bevinden en turnovers zijn daar een forse factor in."

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF