U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions klaar voor EK rolstoelbasketbal in Polen

Terug naar overzicht

Orange Lions klaar voor EK rolstoelbasketbal in Polen

27 augustus 2019 11:46:00

Het is bijna zover! Voor de Orange Lions begint zaterdag 31 augustus a.s. in het Poolse Walbrzych het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal voor mannen. Om 18.30 uur staat de eerste groepswedstrijd tegen Spanje op het programma voor de selectie van bondscoach Cees van Rootselaar. Die is helder in zijn doelstelling: "We gaan voor een medaille en plaatsing voor Tokyo 2020." Twee jaar geleden greep Nederland bij het EK net naast een medaille door in de strijd om het brons met 61-56 van Duitsland te verliezen.

De Nederlandse mannenselectie voor het EK in Polen bestaat uit Anton de Rooij, Frank de Jong, Jelle van der Steen, Sebastiao Nijman, Robin Poggenwisch, Mustafa Korkmaz, Quinten Zantinge, Patrick de Boer, Joost Morsinkhof, Mendel op den Orth, Gijs Even en Mattijs Bellers. Van deze twaalf speelt alleen Nijman in Nederland, de rest is allemaal in buitenlandse competities actief. Van Rootselaar wordt in Walbrzych geassisteerd speler/assistent-coach Anton de Rooij, assistent-coach Irene Sloof, video analyst Tim Arns, teammanager Tim Koot en fysiotherapeut Mathijs van der Meer. De tegenstanders in groep B zijn naast Spanje ook Frankrijk, Rusland, Tukije en Israel.

De bondscoach begon de voorbereiding met zijn selectie op 16 juni. Als eerste reisden de rolstoelbasketballers af naar Canada voor een achtdaagse stage met zeven trainingen en acht oefenduels tegen Canada en Argentinië, waarvan er vijf werden gewonnen. Koud terug werd er meteen deelgenomen aan de Para Games in Breda, met zeges op Oostenrijk en Israël. Daarna speelde Nederland in Rotterdam nog twee oefenduels tegen Duitsland (de nummer drie van het laatste EK), die beide werden verloren. Om vervolgens de lange campagne af te ronden met deelname aan de President Cup in Walbrzych, de plek waar het EK wordt gehouden. Daar eindigde Nederland als vijfde van de zes deelnemende ploegen.

Voor Van Rootselaar, die zijn ploeg afgelopen week nog een paar dagen vrij gaf om nog even te kunnen ontspannen, mag het EK nu wel beginnen. "Het team is er klaar voor. De voorbereiding was top. We hebben niet altijd goed gespeeld, zoals bij het laatste toernooi in Polen waar het schotpercentage te laag was. Er zijn in de lange voorbereidingsperiode ook punten naar boven gekomen waar we hard aan hebben gewerkt. Maar daar is het ook de voorbereiding voor. De spelers zijn in conditie en fit. Ik ben heel blij met het team en de staf voor dit toernooi. De nieuwe fysiotherapeut Mathijs van der Meer heeft zijn waarde al bewezen voor de spelers. En speciaal voor dit EK is Irene Sloof toegevoegd aan de staf en daar ben ik ontzettend blij mee. Zij heeft zoveel ervaring en kennis van rolstoelbasketbal dat dit een geweldige meerwaarde is voor het team. We moeten bij de eerste vier komen om naar de Paralympische Spelen in Tokyo te mogen. Maar we gaan voor een medaille. Voor minder doen we het niet."

Klik hier voor het speelschema van de Orange Lions in Polen.

Klik hier om naar de teampagina van de Orange Lions te gaan.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF