U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Antio Sinterniklaas onderscheiden met Bondsspeld

Terug naar overzicht

Antio Sinterniklaas onderscheiden met Bondsspeld

22 september 2019 16:40:00


Antio Sinterniklaas geflankeerd door algemeen directeur Simone Volmer en bestuurslid Jelle Witvoet.

Antio Sinterniklaas heeft de Bondsspeld gekregen. De uittredend scheidsrechter kreeg de onderscheiding zondag tijdens de strijd om de Supercup bij de mannen in Zwolle. Hij ontving de Bondsspeld uit handen van NBB-bestuurderslid Jelle Witvoet. De 47-jarige Sinterniklaas heeft besloten te stoppen als basketbalscheidsrechter op het hoogste niveau vanwege de fysieke problemen waar hij de laatste jaren mee te maken heeft gehad.

Sinterniklaas begon dertig jaar geleden met fluiten in (het toenmalige) Rayon West namens zijn vereniging Rebound uit ’s Gravendeel en ontwikkelde zich in die periode tot een vooraanstaand scheidsrechter in het Nederlandse basketball. Vanaf 1991 was hij actief als landelijk scheidsrechter en in 1999 begon hij wedstrijden te fluiten in de eredivisie bij de mannen. Sindsdien is  hij in de Dutch Basketball League  negen keer uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar (door journalisten, aanvoerders en coaches uit de DBL), waaronder de laatste zes seizoenen op rij. Zijn negen uitverkiezingen zijn een record in het Nederlandse scheidsrechterskorps. Daarnaast vertegenwoordigde hij als internationaal scheidsrechter zestien jaar lang de Nederlandse Basketball Bond in door FIBA georganiseerde wedstrijden en toernooien. Sinterniklaas was twee seizoenen (2007 t/m 2009) actief in de ULEB (nu Euroleague), floot bij het WK voor meisjesteams U17 in Amsterdam in 2012 en tijdens EuroBasket 2015 in Frankrijk.

Het was Antio Sinterniklaas die in 2016 tijdens de NBB Bekerfinale bij de mannen in Zwolle op basis van televisiebeelden van de NOS de beslissing nam om de laatste score van Zorg en Zekerheid Leiden-speler Mohamed Kherrazi af te keuren, Daardoor won niet Leiden, maar SPM Shoeters uit Den Bosch de beker.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF