U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Nieuws » Nieuws » Orange Lions naar eerste editie World Beach Games

Terug naar overzicht

Orange Lions naar eerste editie World Beach Games

10 oktober 2019 12:31:00

De Orange Lions doen van 11 t/m 16 oktober mee aan de allereerste editie van de World Beach Games. Daarvoor reizen de Nederlandse vrouwen af naar Doha in Qatar, waar 1240 sporters uit 97 landen zes dagen lang met elkaar de strijd aan gaan in dertien verschillende sporten, waaronder het razend populaire 3x3 basketball.

De World Beach Games, een multi-sport evenement, is een initiatief van de ANOC, een organisatie die de 206 NOC's (nationaal olympische comitées) van over de hele wereld vertegenwoordigt. Andere sporten in Doha zijn o.a. skateboarden en klimmen, net als 3x3 twee nieuwe olympische disciplines. Nederland begint op zondag 13 oktober aan het toernooi. De Lions zijn ingedeeld in groep C bij Brazilië, Madagascar en Mongolië.

De Orange Lions worden bij de World Beach Games vertegenwoordigd door bondscoach Hakim Salem en de internationals Fleur Kuijt, Charlotte van Kleef, Esther Fokke en Myrthe den Heeten. Drie van deze speelsters (Kuijt, Van Kleef en Fokke) zitten ook in het fulltime 3x3 programma voor kwalificatie voor Tokyo 2020. Het zijn vier andere speelsters dan de vier (Noor Driessen, Kiki Fleuren, Ilse Kuijt en Zoë Slagter) die afgelopen weekeinde bij de FIBA 3x3 U23 World Cup in China vijfde werden. Kuijt, Van Kleef en Fokke speelden op dat moment met de Orange Lions (5-5) de eerste stage van de EWBL in Letland.

Bondscoach Hakim Salem, die zelf in Letland actief was, roemt de prestatie van de Orange Lions in China. Het is knap voor een team dat voor de eerste keer een toernooi op dat niveau speelde, dat het vijfde wordt. Ze hebben goede duels laten zien met als hoogtepunt de ongeslagen serie in de groepsfase en de zege op grootmacht China."

Team Amsterdam
Er gaat geen mannenteam naar de World Beach Games in Qatar. De Nederlandse 3x3 basketballers Sjoerd van Vilsteren, Jesper Jobse, Dimeo van der Horst en Aron Royé zijn vertrokken naar Nanjing in China, voor de laatste World Tour Challenger van het seizoen. Het viertal begint zaterdag tegen NY Harlem en speelt daarna nog in groep D tegen een nog te bepalen qualifier.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF