U bevindt zich hier: NBB Organisatie » Organisatie

Organisatie

De Nederlandse Basketball Bond (NBB) is opgericht op 15 juli 1947 en heeft momenteel zo'n 40.000 leden. Zij spelen basketball in competitieverband bij clubs. De overkoepelende organisatie van de NBB is het bondsbureau. Dat is verantwoordelijk voor het uitvoeren van taken op een aantal aandachtsgebieden, zoals Topsport, Basketball Ontwikkeling en Competitie. Het bondsbureau behartigt de belangen van de verenigingen onder andere door het opzetten van een meerjarenbeleid voor topsport, verenigingsondersteuning (o.a. veilig sportklimaat) te bieden en zorg te dragen voor goed lopende competities. 

Bij het beoefenen van basketballsport staat de competitie centraal. De competitie is onderverdeeld in een mannen-, vrouwen- en rolstoelafdeling. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt in niveaus waarbinnen de competities gespeeld worden, namelijk landelijk en op afdelingsniveau. De bond is verantwoordelijk voor de organisatie van de landelijke competities en in de vijf afdelingen (Noord, Noord-Holland, West, Oost en Zuid). Vanwege commerciële belangen wordt de mannen eredivisie georganiseerd door de Federatie Eredivisie Basketball (FEB). De eredivisie clubs moeten zich wel houden aan procedures en reglementen die vastgelegd zijn door de NBB.

Sinds een aantal jaren maakt het 3x3 basketball in rap tempo furore, naast het traditionele vijf tegen vijf in de zaal. Ook op dat vlak is het bondsbureau een ondersteunende factor, waarbij het zelf een populaire 'pleintjesbasketball' tour organiseert onder de naam Streetball Masters.

Adres NBB:

Nederlandse Basketball Bond
Wattbaan 31-49
3439 ML Nieuwegein

Postadres:
Postbus 2651
3430 GB Nieuwegein
T: 030 751 35 00
F: 030 751 35 22

Openingstijden Bondsbureau: ma t/m vr. 9:00 t/m 12:30 uur - 13:30 t/m 17:00 uur.

De Nederlandse Basketball Bond is gevestigd in het Huis van de Sport te Nieuwegein.

Klik hier voor de routebeschrijving.

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF